Linkovi

Južni Sudan priznaju zemlje širom sveta


Slavlje u Južnom Sudanu pošto je najmlađu državu na svetu već priznalo 15 zemalja, 10. jul 2011.
Slavlje u Južnom Sudanu pošto je najmlađu državu na svetu već priznalo 15 zemalja, 10. jul 2011.

Države širom sveta ubrzano priznaju Južni Sudan, koji je juče postao najmlađa nezavisna država na svetu. List "Sudan tribjun" izveštava da je Južni Sudan do sada priznalo najmanje 15 država, među kojima su i velike svetske sile Sjedinjene Države, Britanija, Rusija i Kina. Američki predsednik Barak Obama je juče bio među prvima koji su priznali novu državu.

On je u saopštenju istakao da Sjedinjene Države "pozdravljaju rođenje nove nacije" i da će biti partner stanovnicima Južnog Sudana kojima predstoji naporna izgradnja zemlje. Saopštenja o priznanju su izdali i britanski premijer Dejvid Kameron, ruski predsednik Dmitrij Medvedev i lideri Indije, Izraela, Kenije i Francuske.

Kina je takođe priznala novu državu i navela da će težiti unapređenju mira i dobrih odnosa Južnog Sudana sa njegovim bivšim nacionalnim partnerom Sudanom. Kina je glavni kupac sudanske nafte i nastoji da osigura da zategnutost između dva Sudana ne poremeti proizvodnju nafte.

Sudan i Južni Sudan tek treba da reše granična pitanja i deobu prihoda sa naftnih polja koja se najvećim delom nalaze na teritoriji Južnog Sudana.

XS
SM
MD
LG