Linkovi

Ko odaje obaveštajne tajne?


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Obama nazvao uvredljivim izjave da administracija otkriva poverljive informacije u političke svrhe

U Vašingtonu je u toku sveobuhvatna kriminalna istraga objavljivanja povjerljivih informacija iz Bijele kuće. Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju ne samo američke javnosti, već i zakonodavaca na Kapitol hilu. Pojedini republikanci čak tvrde da administracija namjerno otkriva informacije medijima kako bi povećala šanse Baraka Obame da ponovo bude izabran u novembru.

U američkim medijima nedavno su objavljene neke od najosjetljivijih američkih tajni, poput informacija o dvostrukom agentu koji se infiltrirao u redove Al Kaide i razoktrio novu zavjeru za bombaške napade na američke avione. Javnost je imala priliku da sazna i o pokušajima Sjedinjenih Država da ubiju lidere te terorističke organizacije, upotrebom bespilotnih letjelica, kao i o naporima Vašingtona da pomoću kompjuterskog virusa onesposobi iranski nuklearni program. Članovi Kongresa jedinstveni su u osudi cijelog slučaja.

“Riječ je o praksi koja postaje sve gora i češća”, smatra republikanski kongresmen Majk Rodžers.

"Kada ljudi kažu da ne žele da sarađuju sa Sjedinjenim Državama zato što ne mogu da nam vjeruju da možemo da čuvamo tajnu, onda je to ozbiljno”, naglasila je demokrastka senatorka Dajen Fajnstin.

Sekretar za pravosuđe Erik Holder imenovao je dva glavna tužioca u Vašingtonu i Merlendu koji bi trebalo da utvrde ko je odgovoran za otkrivanja povjerljivih informacija. Oni će na raspolaganju imati timove agenata Federalnog istražnog biroa, mogućnost da sprovode posebne vrste istraga i saslušavaju novinare i članove vlade. Kritičari optužuju Bijelu kuću da namjerno odaje tajne da bi predsjednik djelovao odlučnije u pogledu nacionalne bezbjednosti.

"Bez obzira koliko je otkrivanje povjerljviih informacija možda politički korisno za predsjednika, to mora da prestane”, poručio je republikanski senator Džon Mekejn.

"Pomisao da bi moja Bijela kuća namjerno objavila povjerljive informacije o nacionalnoj bezbjednosti je uvredljiva”, naglasio je predsjednik Barak Obama.

I tok traje politička prepirka, u toku je veoma ozbiljna kriminalna istraga koja će se voditi sve do Bijele kuće.
XS
SM
MD
LG