Linkovi

Nastavak tenzija na relaciji NATO - Rusija


Delegati na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Tirani
Delegati na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Tirani

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je juče u Poljskoj da će predstojeći, kako je naveo, istorijski samit u Varšavi osnažiti odbrambeno prisustvo Alijanse u istočnoj Evropi i baltičkim zemljama. U međuvremenu, sa zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Tirani upućen je poziv članicama da pojačaju podršku saveznicima na jugu i istoku koji vjeruju da je ugrožena njihova bezbjednost. Rusija pak optužuje alijansu da pribjegava metodama iz Hladnog rata.

Rusija izvodi vojne vježbe u nekoliko regiona, uključujući i one na granici sa Poljskom i baltičkim zemljama. Zvaničnici kažu da se vojne snage obučavaju da budu u potpunosti spremne da odgovore na planove NATO-a da rasporedi snage blizu ruskih granica. Moskva takođe najavljuje da će rasporediti bombardere dalekog dometa, koji mogu da nose nukelarne bojeve glave, na Krimu, koji je anektirala od Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da alijansa planira da stacionira snage na svom istočnom krilu - u Poljskoj i na Baltiku.

"Sve što radimo je proporcionalno i odbrambenog karaktera i apsolutno je u skladu sa našim međunarodnim obavezama”.

Moskva odbacuje te tvrdnje i prijeti da će da odgovori na raspoređivanje NATO snaga u bivšim sovjetskim republikama. Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom prošlonedeljne posjete Grčkoj oštri kritikovao Alijansu zbog aktiviranja dijela protivraketnog šitita u Rumuniji.

“Kako to nije opasno po nas? Naravno da jeste. Sada ćemo biti prinuđeni da adekvatno reagujemo. Ti djelovi Rumunije do juče nisu znali šta znači biti na udaru, a mi danas moramo da preduzmemo određene mjere da osiguramo našu bezbjednost”.

Poljski predsjednik Andžej Duda smatra da je ruska reakcija na štit namjerno preuveličana.

"Predsjednik Putin je svjestan da ja njegovu izjavu smatram uobičajnim komentarom na aktuelnu situaciju. O štitu smo razgovarali godinama, tako da nema iznenađenja”.

Predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, kongresmen Majk Tarner, na jučerašnjem zasijedanju u Albaniji upozorio je da ruska agresija mora da se spriječi.

"NATO, Evropska unija i čak Rusija sarađivali su na prevazilaženju podjela i sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Moskva je posle toga odlučila da je u njenom interesu da radi protiv nas, a ne sa nama, i da mora da podriva i izaziva podjele među drugima i čak koristi silu protiv svojih susjeda da bi imala uticaja na međunarodnu politiku”.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško optužio je alijansu da pribjegava bezbjednosnim metodama iz perioda Hladnog rata. Gruško je u intervjuu novinama “Rosijskaja Gazeta” priznao da bi odnosi mogli dodatno da se pogoršaju.

XS
SM
MD
LG