Linkovi

Nova misija na Mars 2018.


NASA-in rover na Marsu "Kjurioziti"
NASA-in rover na Marsu "Kjurioziti"

Pomereno lansiranje letelice zbog kvara na instrumentu francuske proizvodnje za merenje seizmičkih aktivnosti na Marsu.

Američka svemirska agencija NASA objavila je novi datum lansiranja rakete koja će istraživati unutrašnjost Marsa – maj 2018. godine.

Letelica, koja će istraživati kako su se i zašto formirale stenovite planete poput Zemlje, trebalo je da krene na misiju ovog meseca, ali NASA navodi da mora da popravi kvar na instrumentu francuske proizvodnje za merenje seizmičkih aktivnosti na Marsu. Ta komponenta se trenutno ponovo pravi, i posle dve godine odlaganja ove misije, za novi datum sletanja određen je novembar 2018.

Druga sonda u istoj letelici, biće poslata na pet metara ispod površine Marsa kako bi merila promene temperature. NASA ističe da ni jedna naprava nije bilo toliko duboko u toj planeti.

Treći sistem će pratiti kako gravitacija Sunca i dva mala orbitirajuća meseca utiču na Mars.

NASA još navodi da proučava veličinu, debljinu, gustinu i celokupnu strukturu unutrašnjosti Marsa kao i brzinu kojom se oslobađa toplota što će naučnicima dati “uvid u evolucioni proces svih stenovitih planeta u unutrašnjem sunčevom sistemu”, koji čine Merkus, Venera, Zemlja i Mars. Te četiri planete su drugačijeg sastava od planeta koje od gasa i prašine, koje se nalaze dalje u našem solarnom sistemu – Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

NASA ispituje površinu Marsa već skoro 20 godina, kada je spustila prvo svemirsko vozila na tu planetu. Trenutno se dva takva vozila kreću po Marsu, a njihova misija je, između ostalog, da fotografiše i prikuplja uzorke tla. NASA planira da pošalje još jedan rover veličine prosečnog automobile 2020. godine, a krajnji cilj je poslati ljudsku posadu.

Lansiranje letelica na Mars moguće je samo svake dve godine, odnosno u zavisnosti od toga kako je ta planeta pozicionirana u odnosu na Zemlju.

XS
SM
MD
LG