Linkovi

SAD: Nova tehnološka dostignuća


SAD: Nova tehnološka dostignuća
SAD: Nova tehnološka dostignuća

Uprkos problema sa kojima se nosi američka federalna vlada mnogim njenim agencijama, uključujući Agenciju za aeronautiku i svemirska istraživanja - poznatiju kao NASA – neophodna je najnovija tehnologija. Takvu tehnologiju najčešće razvijaju privatne kompanije, a zatim je prikazuju na izložbama, kao što je ova nedavno održana u Hjustonu, nastojeći da privuku kupce.

Robot pod imenom Sprokit šetao se po izložbenom prostoru, zabavljao posetioce i ukazivao im na neke ozbiljnije eksponate, kao što je sfera u kojoj osoba može da se prividno kreće po terenu u Avganistanu. Inženjer Pol Mandej učestvovao je u razvoju tog sistema.

“Kada okrećete glavu pejsaž se prilagođava. Pokreti su glatki pa imate osećaj da ste na licu mesta”.

Mandej kaže da bi vojska mogla da koristi ovaj uređaj za identifikaciju fizičkih problema kod vojnika pre nego što ih pošalje na taj težak teren. 26-godišnji Kris Spens, odrastao uz video igrice, demonstrira drugi simulator.

Naravno, bilo je mnogo posla, ali sa ovakvom platformom je zabavno”.

Spens kaže da program simulatora može da se prilagodi raznim situacijama.

“Displej pokazuje terensko vozilo ali softver nam omogućava da idemo bilo gde i da vežbano u raznim domenima”.

Takozvani sistemi sa prividnom realnošću nisu samo za uvežbavanje, kaže Paskal Rondo iz Lokid-Martinove laboratorije za nov projekte.

Iza mene vidite displej u kome jedan avatar u virtuelnom svetu proverava sisteme novoprojektovanog aviona”.

Paskal Rondo kaže da sistem pomaže inženjerima da uoče greške u planovima pre nego što se avion sagradi.

“Tako snižavamo cenu proizvoda, jer od samog početka osiguravamo da je sve kako treba, pre nego što počne proizvodnja”.

U drugom delu izložbe prikazan je egzoskelet nazvan Halk koji omogućava nošenje tereta od preko sto kilograma bez napora. Bivši astronaut Rik Hib, sada potpredsednik Lokid Martina, objašnjava.

“Ovaj egzoskelet ima baterijski pogon pozadi, motore i hidrauliku, kao i sposobnost registrovanja i predviđanja pokreta”.

NASA ima planove da u narednoj deceniji spusti astronaute na neki asteroid i u tu svrhu sagrađen je simulator kokpita svemirskog broda. Ali Rik Hib ističe da NASA ima potrebu za mnogim drugim tehnologijama, od kojih neke već koriste vojska i privatni sektor.

“Ubuduće, biće sve više malih pronalazaka u oblasti visoke tehnologije, pa će fokus biti na tome kako da se ciljevi NASE ostvare brže i jeftinije”, kaže Rik Hib.

Hib dodaje da današnja realnost smanjenih budžeta podstiče potragu za dobrim i jeftinim rešenjima.

XS
SM
MD
LG