Linkovi

Moguća evakuacija svemirske stanice


Transport ruske svemirske rakete tipa Sojuz ka lansirnoj rampi u Bajkonuru, u Kazahstanu
Transport ruske svemirske rakete tipa Sojuz ka lansirnoj rampi u Bajkonuru, u Kazahstanu

Američki funkcioneri kažu da će Međunarodna svemirska stanica možda morati da bude privremeno evakuisana ako Rusija ne bude u stanju da u novembru lansira svoju raketu tipa Sojuz.

Menadžer programa Svemirske stanice u NASI, Majk Sufredini, kaže da će šestoro astronauta u stanici možda morati da je napuste, osim ako ruski naučnici otkriju uzrok prošlonedeljnog pada teretne rakete lansirane ka stanici.

Rusija je u ponedeljak odložila sledeći let ljudske posade ka svemirskoj stanici za najmanje mesec dana, pošto je 24. avgusta jedna raketa sa tri tone zaliha pala u Sibiru.

Posada Međunarodne svemirske stanice, koju trenutno sačinjavaju tri Rusa, dva Amerikanca i jedan Japanac, ne može da ostane u orbiti više od 6 meseci neprekidno zbog izloženosti kosmičkoj radijaciji.

Trojica od njih trebalo je da se vrate na zemlju idućeg meseca, a preostala trojica sredinom novembra.

Ruski funkcioneri kažu da će, u zavisnosti od istrage, u oktobru testirati jednu ili dve rakete bez ljudske posade pre nego što budu lansirali ljudsku posadu u novembru.

S druge strane, funkcioneri NASE kažu da svemirskom stanicom mogu da upravljaju daljinski neograničeno dugo. Ali neki od tekućih naučnih eksperimenata morali bi da se obustave dok raste opasnost od nekog kvara kao i mogućnost da stanica više ne može da se upotrebljava.

Iako posada ima dovoljno zaliha za boravak na stanici do idućeg leta, rok upotrebe brodova za spasavanje uskoro ističe. Dve kapsule tipa Sojuz, trenutno spojene sa stanicom, upotrebljive su samo 200 dana dok su u orbiti.

Ruske rakete tipa Sojuz već dve godine se koriste za transport astronauta do stanice i od nje ka zemlji. Pre samo nekoliko nedelja NASA je zvanično povukla iz upotrebe svoje letelice tipa šatl.

XS
SM
MD
LG