Linkovi

NASA se sprema da pošalje ljude na Mars


Svemirski centar "Lindon B. Džonson"
Svemirski centar "Lindon B. Džonson"

NASA-in svemirski centar "Džonson" u blizini Hjustona, već više od 50 godina je glavno mesto u Sjedinjenim Državama za istraživanja i slanje ljudskih posada u svemir. Inženjeri zaposleni u tom centru sada su svoju pažnju usmerili ka Marsu i slanju ljudi na tu planetu. Centar Džonson je početna stanica putovanja ljudske rase u svemir.

Od 1961. godine Svemirski centar "Džonson" je mesto odakle NASA izvodi i koordiniše sve aspekte putovanja u svemir sa ljudskom posadom.

Glavni zadatak zaposlenih u centru je planiranje i nadgledanje svemirskih misija. Od projekata Apolo, Gemini i Skajlab, preko programa spejs šatla do Međunarodne svemirske stanice, NASA-ine misije u svemir sprovode se iz tog kontrolnog centra. Holi Rajdings je direktorka kontrole letenja.

“Kontrolni centar za misije postoji od ranih 1960-ih i od tada smo pružali podršku svakom programu svemirskih letova sa ljudskom posadom koje su Sjedinjene Države izvele. Još uvek koristimo istu zgradu. Imamo timove na terenu koji impomažu, a njihov šef je direktor kontrole letenja”.

Još jedna veoma bitna funkcija svemirskog centra Džonson je odabir i trening astronauta. Svaki NASA-in astronaut prolazi kroz surovi trening u vrhunski opremljenim objektima pre nego što poleti u svemir.

“Ova zgrada u kojoj smo sada je simulator. Tu su delovi Međunarodne svemirske stanice u stvarnoj veličini, tako da možete da ocenite kako se stvari sastavljaju. Organizujemo dosta treninga za hitne situacije u ovim modulima kako bi posada naučila gde da ide i šta da radi ako se nešto desi na svemirskoj stanici”.

Laboratorija “Neutral Buoyancy” je ogroman bazen koji služi za simulaciju bestežinskog stanja u svemirskom brodu. Astronauti mogu da vežbaju svemirske šetnje u modulima u pravoj veličini.

Osim što pomaže članovima posade Međunarodne svemirske stanice 24 sata dnevno, u Svemirskom centru "Džonson" pravi se i vozilo za posadu NASA-ine letelice Orion, koja bi trebalo da odveze ljude dalje nego bilo koja druga letelica u istoriji i da započne novu eru svemirskih istraživanja.

Ukoliko sve bude išlo po planu, NASA-in Orion će ljude povesti na Mars tokom 2030-ih godina. Rajdings je poručila svim ljubiteljima svemira da pronađu način da učestvuju u istraživanju svemira.

“Iz perspektive sveta, u svemiru ima prostora za sve nas da zajednički ostvarimo prelepe ciljeve, i mi to moramo da omogućimo ljudskoj rasi. Iako u vašoj zemlji možda ne postoji svemirski program, postoje načini da se angažujete. Ja bih ostala pozitivna i nastavila da tražim načine na koji mogu da pomognem”.

XS
SM
MD
LG