Linkovi

Napad na Siriju preti rusko-američkim odnosima


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Rusija je reagovala na američki napad na vojnu bazu u Siriji, poručivši da će se njeni odnosi sa Vašingtonom verovatno pogoršati posle američkog raketnog napada.

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu vojnu bazu naneo ozbiljnu štetu američko-ruskim odnosima. Svetske agencije prenose komentare Putina, inače bliskog saveznika sirijskog predsednika Bašara Al Asada, koji vojnu akciju ocenjuje kao “agresiju protiv suverene države”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom zvanične posete Taškentu, prestonici Uzbekistana rekao da je američki napad izvršen na osnovu “izmišljenog izgovora”.

“Ovo podseća na 2003. kada su Sjedinjene Države i Velika Britanija sa svojim saveznicima upali u Irak bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a, što je brutalno kršenje međunarodnog zakona. Tada su barem pokušali da iznesu neke dokaze … Ovaj put se nisu ni trudili da iznesu činjenice već su se pozvali na neke fotografije i spekulisali o fotografijama dece. Žao mi je što su poremećeni već loši odnosi Rusije i Sjedinjenih Država, ali se nadam da te provokacije neće dovesti do nepovratnih rezultata”, poručio je Lavrov.

Zamenik predsedavajućeg komiteta za odbranu ruske Dume, rekao je da će Moskva možda obustaviti interakciju sa SAD u pogledu Sirije

Napad predsednika Trampa na sirijsku bazu podstakao je strahovanja da se Vašington kreće ka konfrontaciji sa Moskvom i Iranom.

Teheran, takođe saveznik sirijskog lidera, nazvao je napad opasnim i destruktivnim.

Sa druge strane, zagovornici vojne akcije Vašingtona hvale Trampov potez kao pozitivni pomak u sirijskom sukobu.

“Vreme je da se preduzmu ozbiljni koraci na svakom polju kako bi se zaštitili nevini Sirijci, bez drugih namera … Uz zajedničku akciju, međunarodna zajednica može da zaustavi režim i terorističke organizacije. Nadam se da je aktivni stav Sjedinjenih Država, koji su pokazali u Idlibu, biti početak takvog razvoja situacije”, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će ovaj odgovor na stravične akcije Asadovog režima imati reprekusije na samo u Damasku, već u Teheranu, Pjongjangu i drugde, dok je kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo sve strane da se drže političkog rešenja situacije.

XS
SM
MD
LG