Linkovi

Brži i jeftiniji filteri za prečišćavanje vode


Naučnici su napravili nano-membranu koja može da izoluje otrovne čestice iz vode brže i jeftinije od postojećih metoda. Ti filteri bi trebalo da postanu dostupni za nekoliko godina.

Čista, pijaća voda je osnovno sredstvo za prevenciju bolesti, međutim prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, preko 660 milona ljudi, odnosno svaka deseta osoba na svetu, nema pristup bezbednoj vodi. Najveći razlog tome su visoke cene sredstava za prečišćavanje vode, pogotovo u zemljama u razvoju.

Sve što Baoša Mi želi je da napravi savršeni filter za vodu. Odrastajući u Kini, ona je još kao mlada naučila šta znači imati čistu vodu. Sada, kao ekološki inženjer na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, ona razvija novi tip membrane, koja bi mogla da bude efikasnija od dosadašnje tehnologije za prečišćavanje vode, dok bi u isto vreme koristila manje energije tokom tog procesa. Filter je napravljen od nekoliko slojeva grafena, 100 hiljada puta tanjeg od vlasi ljudske kose.

“Napravili smo ga od grafita – materijala koji se koristi za olovke, tako da je jeftin i ima ga u izobilju. Proces koji koristimo da od grafita dobijemo grafen oksid je vrlo prilagodljiv”.

To znači da membrane lako mogu da se podese da budu filter za česmu, ali i za ogromne sisteme za čišćenje otpadnih voda. Te membrane dosta podsećaju na lavirint za molekule vode. Dakle, voda prolezi kroz nekoliko slojeva razdvojenih prostorom specijalno dizajniranim da odstrani različite tipove otrovnih supstanci.

Kako bismo odstranili različite molekule najbolje je kontrolisati razmak između slojeva”.

Istraživači rade na dodatnim poboljšanjima ovog filtera i nadaju da će njihov rad doprineti pronalaženju rešenja za prečišćavanje vode širom sveta kako bi ona postala priuštiva i dostupna svim ljudima.

XS
SM
MD
LG