Linkovi

Najčešće korišćene reči u štampi - Srbija, Beograd, milion, Vučić...


Arhiva, ilustracija (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva, ilustracija (AP Photo/Darko Vojinovic)

U prošloj godini u štampanim medijima u Srbiji najčešće su bile korišćene reči: Srbija, Beograd, milion, Vučić, Rusija i život, pokazali su rezultati analize medijskog sadržaja koju je uradila kompanija Ninamedija.

Najveće povećanje pominjnja pojedinih pojmova u tekstovima zabeleženo je kod reči Amerika i NATO, a najveći pad kod reči Kosovo i Albanija.

Redovnim godišnjim monitoringom štampanih medija u Srbiji za 2016. Ninamedija, firma koja se bavi praćenjem i analizom medijskog sadržaja u Srbiji, došla je do rezultata koji pokazuju koje reči su mediji najčešće koristili obraćajući se čitaocima.

Najčešća reč, koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova, je Srbija i zabeležila je više od 14.000 pojavljivanja, što je 12 odsto manje nego u 2015, prema analizi.

Beograd je pomenut 6.516 puta odnosno 12 odsto više nego u 2015. godini.

Milion je treća reč prema učestalosti sa 3.143 spominjanja i manjim brojem pojavljivanja za 14 odsto, a u oblasti ekonomije sve teme beleže pad broja pominjanja u odnosu na 2015. godinu, od toga najčešće su - milion, evro, dinar, penzija, direktor i milijarda.

U oblasti geopolitike, najveći broj učestalosti se beleži kod reči Srbija, Beograd, Evropa i Rusija, a slede reči izbeglice ili migranti.

U kategoriji ličnosti, najčešće pominjana ličnost je Aleksandar Vučić, ali manje nego u 2015. godini i to za 14 odsto.

Zbog izborne godine u Sjedinjenim Američim Državama sledeći je Donald Tramp sa najvećim povećanjem od 1.421 odsto.

Na trećem mestu je Tomislav Nikolić, ali za 15 odsto manje nego prošle godine, a iza njega i (Vladimir) Putin sa 14 odsto većim brojem pojavljivanja.

Od većih stranaka u oblasti političkog izveštavanja najviše je pominjana SNS i to za 21 odsto više nego u 2015.

DS je gotovo identično zastupljena kao u 2015. godini, a SPS beleži povećanje za 76 odsto.

Najveće povećanje kod pojmova evidentirano je kod naziva stranaka - SNS, SPS, DS, DSS, i Dveri, te najveće povećanje uopšte kod pojma Donald Tramp.

Od ostalih pojmova koji su zabeležili veću učestalost u odnosu na prošlu godinu, najzanimljiviji su (Milorad) Dodik i NATO, prvi zbog izbora u Republici Srpskoj i referenduma o državnom prazniku, a NATO između ostalog i zbog potencijalnog ulaska Crne Gore u ovaj savez.

Istraživanja su pokazala da su izbori u Srbiji i u SAD vidno uticali na pojmove koje su mediji plasirali preko naslova.

Kada je izveštanje o sportu u pitanju, Novak Ðoković je i dalje najzastupljeniji pojam, potom slede reči Partizan, fudbal i Zvezda. Svi ovi pojmovi beleže manju učestalost, dok je veća zabeležena kod pojmova košarka i vaterpolo, za koje su zaslužne olimpijske igre u Riju i uspesi Srbije u ovim sportovima.

XS
SM
MD
LG