Linkovi

Tranzicija u Mijanmaru


Aung San Su Ći
Aung San Su Ći

Demokratska liderka Mjanmara Aung San Su Ći razgovarala je sa odlazećim predsednikom Teinom Seinom o glatkom i mirnom prenosu vlasti na prvu demokratski izabranu vladu u toj zemlji, posle skoro pedeset godina vojne uprave.

“Predsednik je obećao miran prenos vlasti, a Aung San Su Ći takođe je rekla da nam je potrebna dobra tranzicija ka demokratiji, kao dobar primer za budućnost mlade demokratske zemlje, kakva smo mi. Naša vlada garantuje da ćemo u tome uspeti”., rekao je Je Htut, ministar informisanja Mijanmara.

Kratak sastanak između dobitnice Nobelove nagrade za mir i odlazećeg predsednika u njegovoj rezidenciji u glavnom gradu Najpajtou održan je u okviru napora Aung San Su Ći da organizuje razgovore o “nacionalnom pomirenju”, koje je najavila neposredno posle velike pobede svoje Nacionalne lige za demokratiju nad vladajućim strankama, koje podržava vojska, na izborima 8. novembra.


Posle toga sastala se sa generalom Min Aung Hlaingom, načelnikom generalštaba oruđanih snaga Mjanmara, u njegovoj kancelariji u glavnom gradu. General je novinarima posle rekao da su razgovori prošli dobro, ali nije izneo detalje.

U skladu sa Ustavom, koji je trenutno na snazi u Mjanmaru, vojska će zadržati kontrolu nad četvrtinom mesta u parlamentu, kao i kontrolu nad nekoliko ključnih položaja u vladi, među kojima su odbrana, unutrašnji poslovi i bezbednost granica. Mnogi u zemlji strahuju da će vojska ingorisati rezulate prošlomesečnih izbora i zadržati vlast, kao što je to bilo 1990, kada je odbacila ubedljivu pobedu stranke koja je i sada trijumfovala na izborima, a Aung San Su Ći držala u kućnom pritvoru narednih 20 godina. Međutim, i predsednik Sein i general Hlaing obećali su da će prihvatiti novembarske izborne rezultate.

XS
SM
MD
LG