Linkovi

Posmatrači i hvale i kritikuju izbore u Mjanmaru


Liderka opozicije u Mjanmaru, Aung San Su Ći
Liderka opozicije u Mjanmaru, Aung San Su Ći

Dok zvanični rezultati izborne komisije, u Mjanmaru polako pristižu i ukazuju na ubedljivu pobedu opozicije, međunarodni posmatrači daju svoju procenu izbora koji su održani u nedelju.

Prvi slobodni, višestranački izbori u Mjanmaru u proteklih 25 godina protekli su mirno, uz veliki odziv birača, ocenjuju međunarodne posmatračke grupe. One, medjutim, ističu da još mnogo toga treba da se uradi na demokratskom procesu u zemlji.

“Izborni process je protekao bolje nego što su mnogi očekivali. Tačno je da treba uraditi više, potrebne su nove reforme koje će osigurati održavanje istinski slobodnih izbora u budućnosti.”, navodi Aleksander Lamsdorf Šef Evropske posmatračke misije.

Meri Robinson, jedna od istaknutih ličnosti među međunarodnim posmatračima, izjavila je za Glas Amerike da izbore ne može okarakterisati “slobodnim i pravednim”.

“U svakom slučaju ne bih koristila taj izraz, ako 25% mesta u oba doma parlamenta automatski pripada vojsci, postoji problem sa Ustavom. Muslimanima i pripadnicima manjinskih Rohingja je uskraćeno pravo glasa, kao i zbog konfliktne situacije u zemlji.”

Međunarodni posmatrači smatraju ohrabrujućom činjenicu da je vladajuća partija prihvatila poraz, ali ističu da će sveobuhvatnu ocenu izbornog procesa morati da donese narod.

“Mislim da su izbori bili uspešni jer smo izabrali vođe koje smo hteli, Aung San Su Ći I Nacionalnu ligu za demokratiju.”, kaže Kin Zar Ći Aung koja je glasala po prvi put.

“Svi su mogli da učestvuju po pravilima izborne komisije. Svaki građanin koji poseduje legitimaciju, mogao je da glasa ako je na spisku. Oni koji nisu imali lične karte nisu mogli da glasaju. ” , kaže Dahma Par La, budistički sveštenik

Među pristalicama opozicije vlada oprezni optimizam da vojni generali neće ponoviti scenario posle izbora 1990. kada je vojska odbila da prizna izborne rezultate na kojima je ubeddljivo pobedila Aung San Su Ći i njena stranka Nacionalna liga za demokratiju.

XS
SM
MD
LG