Linkovi

Muslimani obeležavaju Kurban bajram


Preko dva i po miliona muslimana došlo na godišnji hadžiluk u Meki
Preko dva i po miliona muslimana došlo na godišnji hadžiluk u Meki

Saudijski funkcioneri su saopštili da je ove godine više od dva i po miliona muslimana došlo na godišnji hadžiluk u Meki. Hadžiluk je najstariji i najsvetiji islamski rutual, koji je obavezan za sve fizički i materijalno sposobne muslimane.

Meka je mesto rođenja proroka Muhameda. Stotine hiljada muslimanskih hodočasnika, okupljenih u dolini pored saudijskog svetog grada Mine, danas su zasipale kamenjem „satanu“. Svaki hodočasnik mora da baci 21 kamenicu na svaki od tri stuba koji predstavljaju đavola. Posle ceremonije kamenovanja, hodočasnici idu u Veliku džamiju u Meki i obilaze Ćabu, kockastu konstrukciju u kojoj je Crni kamen, najsvetija relikvija islama.

Danas počinje obeležavanje Kurban bajrama, praznika mira i tolerancije, u znak sećanja na Avramovo žrtvovanje sopstvenog sina. Saudijski krunski princ Najef bin Abdel Aziz je saopštio da je do petka u kraljevinu stiglo milion i 800 hiljada hodočasnika iz sveta, koji predstavljaju 183 nacije. Stranci su se pridružili saudijskim muslimanima koji učestvuju u ritualu koji se samtra jednim od pet stubova islama.

Većina hodočasnika posećuje džamije u Meki i obližnjoj Medini, gde je Muhamed sahranjen pre oko 1400 godina. Hodočasnici obilaze i brdo Arafat, na kojem je prema predanju Muhamed odžao svoju poslednju propoved.

XS
SM
MD
LG