Linkovi

Muslimansko-jevrejsko prijateljstvo nastalo zbog Trampove uredbe


Demonstranti na aerodromu O'Her u Čikagu, posle uvodenja originalne zabrane putovanja krajem januara
Demonstranti na aerodromu O'Her u Čikagu, posle uvodenja originalne zabrane putovanja krajem januara

Prva uredba predsednika Trampa da zabrani putovanje gradjanima šest pretežno muslimanskih zemalja je izazvala proteste širom Sjedinjenih Država pošto ju je on potpisao u januaru. Revidirana putna zabrana takodje je bila predmet kritika, ali je ipak generisala veliku kritiku. Kontroverza oko tih mera je navela neke ljude da pruže ruku drugima koji praktikuju drugačiju veru. Ovo je priča o jednoj muslimanskoj i jednoj jevrejskoj porodici u predgradju Čikaga koje zajedno pokušavaju da stvore bolje mesto za sebe i svoju decu.

Nedavno je rabin Džordan Bendat Apel posetio svog novog muslimanskog prijatelja Fatiha Jildirima u njegovom domu u Šombergu, jednom od predgradja Čikaga.

Oni su se prvi put sreli u januaru na čikaškom aerodromu O'Her gde su učestvovali na protestu protiv putne zabrane predsednika Donalda Trampa. Fatih je nosio svoju sedmogodišnju ćerku Mirijam dok je rabin Džordan na ramenima nosio devetogodišnjeg sina, koji je na glavi imao jevrejsku kapicu. Fotograf je ovekovečio tu scenu.

“Ja u to verujem, drago mi je da sam izašao i ta fotografija je postala veoma popularna… zbog poruke koju nosi”, kaže Jildirim.

Oni su razmenili brojeve telefona i nekoliko nedelja kasnije kada je rabin Džordan pozvao Fatiha i njegovu porodicu na večeru povodom Šabata, ta vest se našla u naslovima novinskih članaka.

Rabin Džordan kaže da je učestvovao u protestu, jer je osećao da mora da pokaže solidarnost sa muslimanskim zajednicama:

“Nisam otišao na ovaj protest da bi protestovao protiv predsednika Donalda Trampa ili protiv bilo koga već da protestujem u ime ljudi koji su pogodjeni ovom zabranom”.

Kada je jevrejski sveštenik otišao kod svog turskog prijatelja na ručak, proces medjusobnog učenja o njihovim kulturama i veri je nastavljen.

Dok su pijuckali turski čaj, jeli meze, jevrejski hleb i kozji sir, obojica su se osećala veoma ugodno.

“Najbolja stvar u vezi susreta sa Fatihom je da osećam ne samo da sam sreo nekog u kontekstu medjuverskog dijaloga, što je divno, već da sam stekao prijatelja i ovde sam se osetio dobrodošlim zahvaljujući gostoprimljivosti njegove porodice. Osećam se ugodno ovde”.

Priča o sve jačem prijateljstvu izmedju dve porodice privukla je pažnju širom zemlje u jeku kontroverze povodom zabrane putovanja, mera da se deportuju nedokumentovani imigranti i nedavnog porasta antisemitskih incidenata širom Sjedinjenih Država.

Fatih smatra da sličnosti u njihovim verama mogu da pomognu da se okonča mržnja i netrpeljivost:

“Islam, judaizam, i hrišćanstvo - sve su to Abrahamove tradicije. Ima toliko sličnih priča o svim tim verama i ako ih promovišemo putem obrazovanja i medjuverskog dijaloga i preduzetništva onda možemo da zaustavimo netrpeljivost u svetu”.

Oba oca smatraju da je za njih i njihovu decu važno da uspostave tešnje veze i stvore tolerantije društvo u Americi.

XS
SM
MD
LG