Linkovi

Admiral Malen kritkuje Kinu


Načelnici združenih generalštabova SAD i Južne Koreje, admiral Majk Malen i Han Min-ku u Seulu, 8. decembar 2010.
Načelnici združenih generalštabova SAD i Južne Koreje, admiral Majk Malen i Han Min-ku u Seulu, 8. decembar 2010.

Načelnik združenog generalštaba američke vojske admiral Majk Malen optužio je Kinu da nije uspela da obuzda svog saveznika Severnu Koreju, posle nedavnog artiljerijskog napada Pjongjanga na južnokorejsko ostrvo Jonpjong.

Malen je danas u Seulu izjavio da Kina ima veći uticaj na Severnu Koreju nego bilo koja druga država, ali da zvanični Peking po svemu sudeći ne želi da iskoristi taj uticaj i dodao da je kinesko - kako se izrazio - "prećutno odobravanje drskosti Pjongjanga" ostavilo zemlje u regionu da se pitaju šta je sledeće što mogu očekivati od Severne Koreje. Kina je odbacila američke kritike da omogućava Severu da se ponaša agresivno, nazivajući te optužbe neodgovornim.

SAD će nastaviti vojne vežbe sa Seulom

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, izjavio je i da će Sjedinjene Države i Južna Koreja nastaviti seriju združenih vojnih vežbi, kao reagovanje na prošlomesečni severnokorejski napad na južnokorejsko ostrvo.

Admiral Malen je posle današnjih razgovora u Seulu, naglasio američku predanost odbrani Južne Koreje. On je izrazio nadu da će se i južnokorejske komšije, naročito Japan, pridružiti pripremama za reagovanje na svaki budući severnokorejski napad.

Na konferenciji za novinare, Malen je zapazio istorijski značaj razgovora ministara spoljnih poslova Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje u ponedeljak u Vašingtonu. On do kraja dana treba da otputuje iz Seula u Tokio, na razgovore sa japanskim zvaničnicima.

Malen je takođe pohvalio uzdržanost južnokorejskih lidera posle severnokorejskog artiljerijskog napada na ostrvo Jonpjong, u kojem su poginule četiri osobe. Ipak, on je upozorio da Pjongjang ne treba pogrešno da zaključi da ta uzdržanost znači spremnost da i budući napadi prođu bez odgovora. On je dodao da nije zatražio od Južne Koreje da se uzdrži od vazdušnih napada na Sever u slučaju novog napada.

XS
SM
MD
LG