Linkovi

Niazi: Koncentrisati se na pregovore


Muktar Ahmad Niazi
Muktar Ahmad Niazi

Specijalni savetnik u nezavisnom Centru za konflikte i miroljubiva rešenja u avganistanskoj prestonici Kabulu, Muktar Ahmad Niazi, osvrnuo se u intervjuu za Glas Amerike na najnoviji incident - ubistvo 16 avganistanskih civila, koje je počinio američki vojnik, ka i na izglede za mir i stabilnost u svojoj zemlji.

Niazi: “Percepcija Avganistanaca je da masakr žena i dece ovog vikenda, uz nedavni incident sa paljenjem primeraka Korana i osmoro ubijene dece u prošlomesečnom napadu NATO-a, zatim neprimereno ponašanje američkih vojnika prema telima poginulih talibanskih boraca, predstavlja problem kako za Karzajievu vladu, tako i za predsednika Obamu. Neki smatraju da je posle svih ovih incidenata američko prisustvo u Avganistanu neodrživo. Ipak, smatram da bi se trebalo koncentrisati na pregovore, mada sada više nije izvesno da li će američka administracija uspeti da postigne sporazum sa avganistanskom vladom o dugoročnom vojnom angažovanju američkih snaga, pošto je američko-avganistanska strategija bazirana na izgradnji poverenja i dobroj volji, što je sada ugroženo.”

Glas Amerike: Da li će razgovori sa Talibanom proizvesti konkretne rezultate?

Niazi: “U tekućem mirovnom i procesu pomirenja u Avganistanu, važno je da za pregovaračkim stolom, pored drugih frakcija, bude i Taliban posto je on vodeći destabilizujući faktor. Pregovori sa Talibanom su poceli još 2008. godine, a incirao ih je stariji brat predsednika Karzajia. Na pregovorima je već postignut delimičan uspeh, a to je da je Taliban odbacio svoj raniji preduslov za njihovo pokretanje, a to je povlačenje stranih trupa. Sadašnji ključni izazov je zahtev zapada da Taliban odbaci nasilje i položi oružje, a da mu se za uzvrat omogući stepen autonomije i angažovansoti u okviru centralne uprave. Medjutim, čak i da se postigne sporazum sa Talibanom postavlja se pitanje kako ga sprovesti u delo i da li u krajnjoj liniji Avganistan treba da bude neki vid plemenske konfederacije ili koherentna država.”

Glas Amerike: Kakva je uloga Pakistana i Irana u Avganistanu?

Niazi: “Pakistan je u teškoj sitaciju i suočen je sa internim nemirima i sukobima sa Talibanom, mada avganistanska obaveštajna služba smatra da Pakistan nastavlja da podržava pobunjeničke grupe u Avganistanu, posebno u pograničnom regionu, da bi destabilizacijom Avganistana zadržao svoj uticaj u toj zemlji. U pogledu Irana, jasan je uticaj te zemlje u domenu finansijske i humanitarne pomoći, dostave oružja i obuke avganistanskih komandoskih jedinica, a to se sve više odražava i u političkom uticaju.”

XS
SM
MD
LG