Linkovi

MSP u Hagu odbio legtimitet agenta iz BiH za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije


Arhiva - Međunarodni sud pravde u Hagu
Arhiva - Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta Bosne i Hercegovine po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije, što nagoveštava da će Sud odbaciti i sam zahtev za reviziju presude, s obzirom na to da je prihvatanje agenta preduslov za početak eventualnog sudskog procesa. Eksperti navode da je time stavljena tačka na ovaj proces.

U obrazloženju se navodi da je razlog za odbacivanje legitimiteta agenta taj što nije bilo saglasnosti tri člana Predsedništva BiH prilikom Softićevog imenovanja da bude na čelu revizije.

Sud se pismom obratio članovima tročlanog predsedništva BiH i poručio da smatra da nikakvu odluku nisu donela nadležna tela u ime BiH kao države, po pitanju zahteva za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija), te da se zbog toga ništa ne moze preduzeti.

Dobijanje ovog pisma potvrdio Dragan Čović je, hrvatski član Predsedništva BiH. On je takvu odluku prokomentarisao rečima "da smo danas tamo gde smo bili na početku".

“Žao mi je što smo se opet poigrali sa BiH i pokazali da taj sistem ne funkcioniše. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije. Ugled BiH smo uveliko oslabili”, rekao je Čović.

Predsednik Međunarodnog suda pravde Roni Ejbreham obavestio je Sakiba Softića još u maju prošle godine da ga ne smatra ovlašćenim agentom BiH pred tim sudom.

Kako je Ejbreham objasnio u saopštenju, objavljenom na sajtu MSP, Softić se 25. maja 2016. godine obratio pisanim putem sudu sa pitanjem da li je njegovo imenovanje kao agenta BiH u procesu protiv Srbije validno za pokretanje procedure revizije presude.

MSP je već sledećeg dana, 26. maja 2016. godine, obavestio Softića da je neophodno novo imenovanje.

"Sud nije dobio nijedan dokument koji bi potvrdio imenovanje Softića u svrhu postupka revizije presude iz 2007. godine", naveo je sudija Ejbraham u obrazloženju, rekavši da je Sud tražio dodatne informacije po tom pitanju.

Tadašnji srpski član predsedništva Mladen Ivanić je pismom odgovorio da "nijedna zvanična institucija BiH nije donela odluku o pokretanju revizije pred MSP, njegov hrvatski kolega Dragan Čović je u svom pismu objasnio da to pitanje nije bilo predmet razmatranja ili odluke Predsedništva BiH, dok je bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović odgovorio da odluka o imenovanju Softića od 4. oktobra 2002. godine za agenta BiH u procesu protiv Jugoslavije "ostaje validna i na snazi" i da zahtev za reviziju koji je podnet 23. februara ove godine nedvosmisleno potpada pod mandat Softića kao agenta".

Pažljivim razmatranjem pisama, sud je došao do zaključka da njihov "sadržaj pokazuje da nema odluke kompetentnih vlasti, u ime BiH kao države, o zahtevu za reviziju presude od 26. februara 2007. godine" te da se nije na valjan način pristupilo tom pitanju.

Reakcije u BiH

U prvim reakcijama na odluku suda, bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović ocenio je da je Sud doneo političku odluku.

“Sud nije doneo odluku kojom je ova materija regulisana. Sud nije doneo odluku jer je nije ni razmatrao. Sud je doneo političku odluku i odigrao političku igru. Tražili su od nas zajednički stav, znajući da takvog stava nema”, kazao je Izetbegović.

“Sud je odlučio da zatvori vrata pravdi. Ranija presuda ni približno ne razjašnjava ulogu Miloševićevog režima u ratu u BiH. Učinili smo sve što je u našoj moći da se istina dokaže i da pravda pobedi”, poručio je Izetbegović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtev za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time rešen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem - zloupotreba ovlaštenja u BiH.

“Svi smo znali da će se upravo tako nešto desiti, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju procedure”, ocenio je predsednik srpskog entiteta u BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, rekao je da je odluka suda snažna podrška dejtonskoj BiH, jer je dokaz da niko ne može da odlučuje u ime BiH.

Ivanić je rekao da je zahtev za reviziju bio udar na BiH, te dodao da je ovo pokazatelj da se može doći do pobede ako imate argumente, pa makar oni dolazili iz Republike Srpske.

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, izjavio je da je ovo za njega velika pobeda dejtonske BiH i da ona može da funkcioniše samo uz dogovor svih. Crnadak napominje da je reč o pobedi prava nad politikom i pobedi činjenica.

“Kraj procesa“

Međunarodni sud pravde je svojom odlukom stavio tačku na postupak BiH protiv Srbije, a novi zahtev se ne može podneti jer je u međuvremenu istekao rok, smatra nekadašnji član pravnog tima Srbije u tom slučaju Tibor Varadi.

“Gotovo sam siguran da je ovo kraj priče, jer je rok od 10 godina za podnošenje revizije istekao 26. februara”, rekao je Varadi Tanjugu.

Ako je revizija odbačena, jer nije zatražena od ovlašćenog lica, odnosno bez saglasnosti Predsedništva BIH, a rok za njeno podnošenje je istekao, to znači da nova revizija ne može da se traži, napomenuo je profesor Varadi.

“Čak i kada bi se eventualno nekad postigao dogovor o reviziji presude sve tri strane (srpske, hrvatske i bošnjačke), rok za reviziju je propušen i tu je kraj priče”, zaključio je Varadi.

XS
SM
MD
LG