Linkovi

Tramp najavljuje ukidanje lutrije za zelenu kartu zbog napada u Njujorku


Mesto napada u Njujorku
Mesto napada u Njujorku

Nadležni u Njujorku ispituju 29-godišnjeg Uzbekistanca Sajfula Saipova, koji je osumnjičen da je iznajmljenim kamionon uleteo u masu pešaka I bicklista na Menhetnu I ubio najmanje 8, a povredio više od 10 ljudi.

Policija je saopštila da je Saipov došao u SAD 2010., I da su na njegovim nalozima na društvenim mrežama snimci Islamske države. On je, navodno, na mestu zločina ostavio I poruku u kojoj se zaklinje na vernost Islamskoj državi, ali ta teroristička organizacija nije preuzela odgovornost za napad. Policija pokušava da utvrdi motiv ovog napada.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp za napad krivi, kako kaže, nedostatke programa lutrije za zelenu kartu – i kaže da će taj program ukinuti.

“Zahtevamo sistem imigracije na osnovu zasluge. Želimo da dođu ljudi koji će pomoći našoj zemlji I učiniti je bezbednom. Ne želimo da zelenu kartu dobijaju pogrešni ljudi. I pogodite koje naivčine su ih ovde primile?”

"Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku, reč je o terorističkom napadu i posebno o kukavičkom činu terora ciljanog protiv nedužnih civila", rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo, nazvao je ovo napadom "vuka samotnjaka", rekavši da ne postoje dokazi koji pokazuju da je on bio deo šireg plana. Incident se dogodio u blizini memorijala Svetskog trgovinskog centra u Menhetnu.

Komesar njujorške policije, Džejms O'Nil rekao je da je oko 15.05 sati čovek uvezao iznajmljeni "pikap" kombi na biciklističku stazu, udarajući bicikliste i pešake. Kombi je takođe udario u školski autobus, povredivši dvoje odrasali i dvoje dece.

Čovek je zatim "izašao iz vozila mašući sa dva pištolja", rekao je O'Nil.

Pištolj za pentbol i pištolj na kuglice kasnije su pronađeni na licu mesta.

Napadača je policija upucala u abdomen i on je uhapšen.

Operisan je i očekuje se da će preživeti.

Mesto napada, Menheten, Njujork, 31. oktobra 2017.
Mesto napada, Menheten, Njujork, 31. oktobra 2017.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je petoro njenih državljana među ubijenima. U saopštenju su identifikovani kao građani grada Rozario i kaže se da su bili u Njujorku sa grupom koja je slavila 30. godišnjicu mature.

Belgijski zamenik premijera, Dider Rejnders, rekao da je jedan Belgijanac ubijen u napadu.

"To uvek deluje udaljeno, ali onda kada se dogadi tu pokraj tebe, očigledno je zaista šokantno i uznemirujuće i ne želiš da se dogodi bilo kome", rekla je Elizabet Černobelski, koja je bila očevidac na mestu zločina.

Ostali su ostali u neverici. Student Džejk Saunders, kome je zamalo pobegao voz u ključnom momentu, kaže za Glas Amerike da se smatra srećnim.

"Da sam stigao na taj voz, bio bih tačno tamo gde se pucalo, tačno tamo, jer to je bilo moje odredište", rekao je Saunders.

Policija je saopštila da je vozač vikao "Alahu Akbar", što na arapskom znači "Bog je velik", kada je izašao iz automobila. Kada je O'Nil zapitan da li je vozač uzviknuo tu frazu, on je odgovorio: "Da. Govorio je kada je izašao iz vozila", ali je odbio da elaborira.

Njujorška policija saopštila je da će povećati broj policajaca u gradu, "iz predostrožnosti".

Zvaničnik bezbednosnih snaga, koji nije želeo da se identifikuje, rekao je medijima da je osumnjičeničeni 29 godina star imigrant iz Uzbekistana, Sajfulo Saipov, koji je u SAD ušao 2010. godine.

Na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila zatvorska služba okruga Sent Čarls vidi se Sajfulo Saipov
Na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila zatvorska služba okruga Sent Čarls vidi se Sajfulo Saipov

U Kato institutu rekli su za Glas Amerike da je samo oko 40.000 ušlo u Sjedinjene Države u poslednjih 20 godina, od kojih je samo dva odsto stiglo kao izbeglice.

Dejvid Bir, politički analitičar vašingtonskog tink-tenka, kaže da veruje da je ovo prvi put da je neki Uzbekistanac ubio bilo koga u terorističkom napadu na tlu SAD.

Marta 2017. tri Uzbekistanca osuđena su zbog terorističkih dela. Ulugbek Kodirov, koji je ušao u zemlju sa studentskom vizom 2008. i kasnije je radikalizovan preko intenreta, osuđen je zbog pretnji ubistvom predsednika Baraka Obame 2001. Fazlidin Kurbanov, koji je ušao u SAD kao izbeglica 2009. pokušao je da izradi bombe za napad 2013. Abdurasul Juraboev, koji je imigrirao nakon što je dobio zelenu kartu na lutriji 2011. osuđen je zbog pokušaja da se pridruži ISIS-u u Siriji 2015.

"Snažno osuđujemo teroristički napad na nevne civile u Njujorku. Naše najdublje saučešće za porodice koje su izgubile svoje voljene", kaže se u saopštenju poslatom mejlom u Glas Amerike iz Tukrmenistansko-američke asocijacije u Njujorku i Nju Džersiju, u ime uzbečke zajednice.

Novinar Glasa Amerike Ramon Tejlor, sa lica mesta:

Pre sekretarka Bele kuće, Sara Senders, rekla je da je predsednik Tramp obavešten o incidentu i da će biti konstantno obaveštavan o novim detaljima. "Naše misli i molitve su sa svima koji su pogođeni", rekla je.

Tramp je tvitovao: "Ne smemo da dozvolimo ISIS-u da se vrati, ili da uđe u našu zemlju nakon što smo ih porazili na Bliskom istoku i drugde. Dosta!" Nastavio je: "Upravo sam naredio Sekretarijatu za unutrašnje poslove da podigne naš več ekstremni program provere. Biti politički korektno je u redu, ali ne za ovo!"

Sekretarijat za unutrašnje poslove saopštio je da je v.d. sekretarke, Elein Djuk, obaveštena i da Sekretarijat "pažljivo prati situaciju".

XS
SM
MD
LG