Linkovi

Uzbudljiva akciona drama "Drive"


Uzbudljiva akciona drama "Drive"
Uzbudljiva akciona drama "Drive"

Sa početkom jeseni, u bioskope stižu kvalitetna ostvarenja od kojih se mnogo toga očekuje kada započne sezona dodele filmskih nagrada. Jedan od njih je kriminalistički film – “Drive” - reditelja Nikolasa Vajndinga Refna, sa upečatljivim vizuelnim prizorima i sjajnom glumačkom postavom.

Dok pljačkaši beže sa mesta kradje, napetost je ogromna. Pa ipak, vozač je sasvim miran dok svojom srebrnom “Impalom” manevriše ulicama Los Andjelesa. Iznenada, kreće u akciju, izbegavajući policiju. Vozačev ugovor traži samo pet minuta njegovog vremena, da klijente preveze od banke do sigurnog mesta. Mi, gledaoci, iskusimo tih pet minuta bez daha, pre špice filma, i znamo da je pred nama dvočasovna vožnja koja će biti vredna dolaska u bioskop.

Danski reditelj Nikolas Vajnding Refn u maju je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu.

Što se tiče kamere, priča je ispričana kroz poglede glavnih junaka, duge krupne kadrove I nagle eksplozije akcije. Dijalog je sveden.

"Kada smo započeli ovaj projekat, pitao sam reditelja da li se slaže da izostavimo sve što nije neophodno, u pogledu dijaloga. Kada smo počeli da prolazimo kroz scenario, uvideli smo da nema mnogo toga što je neophodno, i da možda možemo da ispričamo priču upečatljivije bez dijaloga”, objašnjava Rajan Gosling, koji tumači glavnu ulogu Vozača.

Gledaoci ne znaju ništa o Vozačevoj prošlosti. On je ćutljiv ali pouzdan i vešt za volanom. Osim što prevozi pljačkaše, radi kao kaskader u Holivudu i kao mehaničar u jednoj garaži. Nemoralan je, dok se ne zaljubi u Ajrin, koju glumi Keri Maligen.

Ajrin je udata za robijaša. Kada on izadje iz zatvora, primoran je da izvrši novu pljačku. Ako odbije, ubiće mu ženu i sina. Zato Vozač nudi da mu pomogne, ali stvari kreću nizbrdo. Mafija postavlja zamku Ajrininom mužu i ubija ga. Kod vozača ostaje torba sa million dolara, dok ga mafijaši jure.

Film podseća na akcione drame iz 1980-ih, i stripove o superherojima. Vozač postaje osvetnik. Junak filma ima svoju nežnu, duhovnu stranu ali može da bude i smrtonosan. U nekim scenama, da bi ubrzao priču, Refn se okreće nadrealizmu.

"Film ima strukturu nalik na bajke. Polako se gradi tempo, a onda vitez mora da ubije zmaja, ili vešticu ili već neko zlo biće”, priča danski reditelj.

Rajan Gosling donosi slojevito, iznijansirano tumačenje Vozača, pokazujući svoj veliki dramski raspon u već perspektivnoj karijeri.

“Drive” ima sve odlike kultnog filma – snažne karaktere, dubinu, sjajnu kameru i scene jurnjave koje oduzimaju dah. Nekima se možda neće dopasti nasilje, ali kao i u prepoznatljivim filmovima Kventina Tarantina – to je integralni deo priče.

XS
SM
MD
LG