Linkovi

Moskva gnevna zbog američkih planova


Američki borbeni avioni na aerodromu u okolini Lulee, na severu Švedske, tokom nedavne vežbe NATO-a pod nazivom "Arktički izazov"
Američki borbeni avioni na aerodromu u okolini Lulee, na severu Švedske, tokom nedavne vežbe NATO-a pod nazivom "Arktički izazov"

Predlog plan da se teško naoružanje, oprema i vojska razmeste u Istočnu Evropu, uključujući Poljsku i baltičke države nailazi na vrlo oštar i direktan odgovor Rusije...

Američki zvaničnici brane moguće planove za trajno smeštanje teškog naoružanja, opreme i vojnika u delovima Istočne Evrope. Međutim, Rusija na te planove reaguje vrlo gnevno. Jedan zvaničnik ministarstva odbrane rekao je za novinsku agenciju Interfaks da Moskva možda neće imati izbora nego da “uzvrati istom merom”.

Za SAD i njihove saveznike iz NATO-a, deo odgovora na rusku agresiju u Ukrajini su vojne vežbe, i to veliki broj takvih vežbi, poput onih koje su se odigrale u Švedskoj ranije ovog meseca.

Najnoviji zaokret – predloženi američki plan da se teško naoružanje, oprema i vojska razmeste u Istočnu Evropu, uključujući Poljsku i baltičke države - potez je koji će oduševiti američke saveznike, koji se osećaju kao da se nalaze na prvoj liniji fronta sa „oživelom“ Rusijom.

“Znamo za tu odluku, podržavamo je, i čekamo njenu realizaciju”, poručila je predsednicaq Litvanije Dalja Gribauskajte.

Zvaničnici američkog sekretarijata za odbranu insistiraju, za sada, da nikakva odluka nije doneta, naglašavajući da je bilo kakva oprema deo dugogodišnjeg plana da se pojačaju vežbe sa saveznicima.

Ruski odgovor je bio direktan i oštar, s obzirom da je jedan visoki zvaničnik ministarstva odbrane, novinskoj agenciji Interfaks, rekao da bi takav potez bio “najagresivniji korak Pentagona i NATO-a još od Hladnog rata“, i da bi ”Rusija možda morala da 'uveća svoje snage'”.

Bela kuća je bila podjednako jasna.

“Mi smo potpisali sporazum sa NATO-om prema kojem se pruža odbrana svim našim saveznicima, a taj sporazum je nešto što SAD i ovaj predsednik vrlo ozbiljno shvataju", naglasio je sekretar za medije Bele kuće Džoš Ernest.

Tu bi čak moglo biti koristi i za Ukrajinu.

“Potrebno vam je nešto što odvraća pažnju. A čak i ograničena američka akcija - a namera jeste da ona bude simbolična, ne neko veliko nagomilavanje vojske – može da pošalje signal Rusiji koji će biti dovoljan da je natera da prekine sa svojim potezima”, smatra Entoni Kordsmen, iz Centra za strateške i međunardone studije.

Za sada, to nije imalo takav uticaj na Rusiju, s obzirom da je visoki zvaničnik američkog obaveštajnog sektora izjavio da separatisti koje Rusija podržava nastavljaju da koriste tešku artiljeriju u Istočnoj Ukrajini, dok ruski vojnici „igraju integralnu ulogu” u usmeravanju borbi.

XS
SM
MD
LG