Linkovi

Đukanović: Suverenost meta protesta


Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja (gov.me)

Crnogorska suverenost bila je glavna meta nedemokratskih i nasilinih protesta Demokratskog fronta, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u okviru premijerskog sata

Crnogorski premijer je u parlamentu, tokom premijerskog sata, odgovarao na pitanje šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutina Simovića, koji je pitao u kojoj mjeri aktuelna politička dešavanja mogu da utiču na ostvarivanje ključnih državnih integracionih i ekonomskih prioriteta.

„Protesti u organizaciji DF-a, najavljeni kao mirni i demokratski, imali su od starta cilj koji je implicirao nasilnost, promjenu vlasti na način suprotan Ustavu. Time su, bez obzira na lažnu oficijelnu retoriku, oni u suštini bili nasilni, nedemokratski i agresivni. Ostvarivanje njihovog cilja planiranim putem ugrožavalo je ustavni poredak države“, poručio je Đukanović.

On je poručio da su protesti pokazali i druge dimenzije, prije svega suprostavljenost strateškom kursu državne politike Crne Gore, integraciji u Evropsku uniju i NATO.

„Od ikonografije i retorike do logistike i medijske podrške opozicionih medija u Crnoj Gori i istomišljenika izvan nje. Trebalo bi dosta vremena da podsjetimo na izjave govornika koje su umnogome ličile na sve kritične trenutke u novijoj istoriji Crne Gore, kad se naša država borila za pravo da sama upravlja svojom budućnošću“, kazao je on.

Đukanović je rekao da su organizatori protesta zloupotrebljavali emociju porodica čiji su članovi stradali u bombardovanju 1999, plašili ljude da će postati meta ISIL-a, stigli čak i do konstatacije da će Crna Gora postati legalna meta raketnih sistema nuklearnih sila.

„Sve ovo, uz javnu i snažnu podršku sa strane, kao i završni scenario, pokazali su da je glavna meta protesta bila zapravo crnogorska suverenost, jasna namjera da se našoj državi uskrati pravo da sama bira put u budućnost, odnosno da se protivno odluci građana ponište rezultati referenduma kojim je Crna Gora obnovila nezavisnost“, kazao je on.

Jer, kako je dodao, po uvjerenju lidera protesta, u toj činjenici crnogorske nezavisnosti, situirana je „konstrukciona greška pogrešno odabranog puta razvoja Crne Gore u ovkiru evropskih i evroatlantskih integracija“.

„Zato je njihova ideja da nasilnom promjenom vlasti dođu u političku priliku da ponište nezavisnost Crne Gore i našu državu vrate u poziciju u kojoj će o nama navodno nepogrešivo odlučivati drugi i moćniji“, naveo je premijer.

On je kazao da ne previđa da skupovi ove vrste animiraju ljude nezadovoljne svojim socijalnim statusom i da tome nema šta prigovoriti. „Prigovaramo samo politički neodgovornoj namjeri da se ta objektivnost zloupotrebi i njom manipuliše“.

„Sve činjenice i protekli događaji potvrdili su da je ova politička grupacija, ili njen vodeći dio, koja je uspjela da povede za sobom nešto manje od jedan odsto biračkog tijela, od prvog dana jasno planirala nasilje i demonstracije smatrala uspješnim samo ako njihov rezultat bude upad u državne institucije i protivustavna smjena vlasti“, naveo je Đukanović.

Da nije tako, rekao je, prihvatili bi poziv predsjednika parlamenta da se poslanicima na njihov zahtjev omogući ulazak u Skupštinu.

Odgovor policije, koja je bukvalno zasuta molotvljevim koktelima, suzavcima, petardama i drugim nedozvoljenim predmetima, bio je odlučan, pravovremen i primjeren datoj situaciji i uslovima“, kazao je Đukanović.

Nasilne proteste i njihove organizatore, dodao je on, osudila je većinska javnost Crne Gore i međunarodni partneri.

Podržavam stav svih koji se zalažu za racionalnu analizu proteklih događaja i beskrompromisan tretman u zakonskim okvirima, bez obzira na to ko su počinioci nezakonitih radnji ili eventualnog prekoračenja ovlašćenja“, kazao je Đukanović.

On, kako je saopštio, vjeruje da će svi pojedinačni slučajevi biti ispitani isključivo na bazi pravno validnih procedura i dokaza, „bez obzira na medijsku hajku i pokušaje plasiranja raznih falsifikata u vođenju kampanje protiv policije, odnosno države“.

Premijer je poručio da je u ovom trenutku najvažniji nacionalni interes poziv države u NATO. Đukanović je rekao da je, nakon posjete generalnog sekretara NATO-a i ambasadora Crnoj Gori, ubijeđen da je poziv Crnoj Gori za članstvo u Alijansi nadohvat ruke.

XS
SM
MD
LG