Linkovi

Lange kritikovao CG zbog korupcije


Dirk Lange, šef Odeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje
Dirk Lange, šef Odeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU i šef Odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju učestvovali sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i EK.

Crna Gora je napredovala u radu na akcionim planovima, naročito kada se govori o usklađivanju zakonodavnog okvira, ali je potrebno više napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenio je zvaničnik Evropske komisije Dirk Lange koji je završio dvodnevnu posjetu Podgorici.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Andrija Pejović i Dirk Lange, koji je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, učestvovali su na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i EK.

Lange je pohvalio revidiranje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa, poručujući da je sada na državi da ih sprovodi na adekvatan način.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je postigla napredak u radu na akcionim planovima, naročito kada se govori o usklađivanju zakonodavnog okvira.

"Ono što bi mi htjeli da vidimo je više napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", poručio je on.

Lange je istakao značaj jačanja kapaciteta Državne izborne komisije, ali je naglasio da je sada potrebno vidjeti i efikanije rezultate u praksi.

On je komentarisao i stvaranje novih institucija, poručujući da se osnivanje nove Agencije za borbu protiv korpucije i Specijalnog državnog tužilaštva ne smije odlagati.

"Želimo da vidimo da su Agencija za borbu protiv korupcije i Specijalno tužilaštvo ustanovljeni što prije i da vidimo da one raspolažu adekvatnim resursima kako bi mogle da izvrše svoj mandat."

Primjena zakona i djelovanje institucija u praksi moraju, kako je naveo, dovesti do bilansa rezultata.

Lange je dodao da treba uključiti civinlo društvo i druge relevantne aktere kako bi se nastavio proces reforme u oblasti vladavine prava.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Andrija Pejović je, ističući značaj održavanja sjednice Pododbora i podrške koju EU pruža Crnoj Gori u oblasti njegove nadležnosti, podsjetio da je Crna Gora prva država čija se dostignuća u poglavljima 23 i 24 mjere primjenom ‘novog pristupa’.

On je istakao da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 revidirani, tako što sada predstavljaju detaljniji plan aktivnosti za naredni period.

"Unapređenje akcionih planova je omogućilo sagledanje pravca daljeg rada u interesu stvaranja preduslova za bolje funkcionisanje institucija i postizanje odgovarajućeg bilansa rezultata", ocijenio je on.

Pejović je ukazao i na izvršenu reformu izbornog zakonodavstva tokom prošle godine, kao i zaokruživanje zakonodavstva u oblasti pravosuđa koja se privodi kraju.

Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i Evropske komisije trajao je dva dana, a prisustvovali su mu, osim predstavnika resornih institucija iz nadležnosti predmetnog Pododbora i delegirani predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici pojedinih država članica EU.

XS
SM
MD
LG