Linkovi

Pušten u rad Regionalni vodovod


Crnogorski premijer na svečanosti povodom puštanja u rad Regionalnog vodovoda
Crnogorski premijer na svečanosti povodom puštanja u rad Regionalnog vodovoda

Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje, projekat čija priprema i izgradnja traju već decenijama, danas je svečano pušten u rad. „Izgradnjom Regionalnog vodovoda, u vrijednosti od 81,7 miliona EUR, kvalitetno i stabilno riješili smo jedno od osnovnih životnih pitanja građana Crne Gore, rekao je premijer Milo Đukanović

Uredno vodosnabdijevanje uslov je za ostvarivanje realne projekcije održivog razvoja Crne Gore, saopštio je danas premijer Milo Đukanović na otvaranju Regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje. Time je riješeno jedno od osnovnih životnih pitanja građana Crne Gore, uzimajući u obzir i dugoročnu projekciju porasta broja stanovnika i očekivanje od migracija“, rečeno je na otvaranju.

Na prezentaciji projekta u Podgorici, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović kazao da će završetak tog posla doprinijeti povećanju kvaliteta i kapaciteta saobraćajne mreže, kao i rješavanju pitanja otpadnih voda i komunalnog otpada.

"Smanjenje gubitaka u lokalnim mrežama za vodosnabdijevanje je jedan od veoma važnih zadataka koje opštine na ovim području, ali i šire treba da rješavaju u kontekstu ukupnog unapredjenja sistema u oblasti komunalnih djelatnosti. Završetak regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje uvod je u dalje ambijentalno unapređenje i stvaranje pretpostavki za intenzivan razvoj i nove investicije- i to ne samo ovog područja’’.

Gvozdenović je kazao da je projektom regionalnog vodovoda trajno riješeo pitanje vodosnabdijevanja crnogorskog primorja i ostvaren višedecenijski san generacija koje pamte prve ideje da voda iz Skadarskog jezera stigne do primorja.

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća Regionalni vodovod crnogorsko primorje Miodrag Pejović podsjetio je da su 15. jula završeni glavni radovi na regionalnom vodovodu i stvorena mogućnost da iz izvorišta Bolje sestre vodu dobijaju opštine Bar, Budva, Tivat i Kotor:

"Do aprila 2012. godine voda će doći i do Ulcinja. U idućoj godini, vodu ć esa Regionalnog vodovoda dobiti i Herceg Novi. Uradili smo i 103 kilometra trase cjevovoda, od kojih 70% prolazi kroz izuzetno teške terene’’.

Pejović je rekao da je regionalni vodovod završen za 18 efektivnih mjeseci, i dodao da realizacija tog projekta ne kasni.


XS
SM
MD
LG