Linkovi

Čvrste veze CG i SAD


Crnogorski šef diplomatije govori na svečanoj akademiji povodom 105. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i SAD
Crnogorski šef diplomatije govori na svečanoj akademiji povodom 105. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i SAD

U Podgorici je danas održana svečana akademija povodom 105. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i SAD. Tom prilikom, ministar inostranih poslova Milan Roćen ocijenio je da između Crne Gore i SAD postoje čvrste veze i odnosi koji su u stalnom usponu.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen na svečanosti je kazao da između dvije zemlje postoje neraskidive veze i prijateljstvo i podsjetio da je Crna Gora imala značajnu američku pomoć u najtežim vremenima:

Od prvog dana našeg demokratskog zaokreta sredinom devedesetih godina imali smo snažnu političku i finansijsku pomoć SAD, bez koje ne bi bilo današnje Crne Gore”, rekao je on.

Roćen je naveo da su SAD od 2001. godine finansijski pomogle Crnu Goru sa skoro 300 miliona USD, što tu zemlju stavlja na treće mjesto u svijetu po visini američke pomoći po glavi stanovnika. On je potencirao i značajnu podršku SAD-a evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore.

“Amerika nije velika samo zbog svoje veličine, već i zbog odnosa prema malim narodima i državama, rekao je ministar’’.

Roćen je podsjetio i da ocjenu američkog ambasadora Roderika Mura da je Crna Gora proizvela više istorije po kvadratnom kilometru svoje teritorije od bilo koje države u Evropi, osim možda od Vatikana.

Američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur je, govoreći na svečanosti, rekao da odnose Crne Gore i SAD krasi snažno parnerstvo. Mur podsjetio je da je početkom prošlog vijeka veliki broj Crnogoraca emigrirao u SAD u potrazi za poslom. On smatra da bi bila velika greška potcijeniti emotivne veze koje postoje između građana dvije države:

“Iskreno vjerujem da osnova snažnih veza koje postoje između dvije zemlje leži u njihovim počecima”, naveo je on.

Akademiji su prisustvovali predstavnici javnog i naučnog života Crne Gore, kao i diplomatskog kora.

XS
SM
MD
LG