Linkovi

Radnici Metalca prekinuli štrajk


Štrajk glađu radnika Metalca (rtcg.me)
Štrajk glađu radnika Metalca (rtcg.me)

Dogovorena je dinamika ispunjavanja obaveza prema metalcima, a Vlada je napismeno dala garancije da će zahtjevi radnika biti ispunjeni

Štrajkački odbor radnika nikšićkog preduzeća Metalac predložio je kolegama da prekinu štrajk glađu koji traje od 15.septembra, saopšteno je nakon sastanka koji je sa predstavnicima Vlade održan u Ministastvu ekonomije.

Dogovorena je dinamika ispunjavanja obaveza prema metalcima, a Vlada je napismeno dala garancije da će zahtjevi radnika biti ispunjeni. Radnici traže da im se isplati 14 plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Zbog tih zahtjeva, radnici Metalca na platou ispred zgrade Vlade danonoćno štrajkuju od 15.septembra, a 25 njih već 10 dana štrajukuju glađu nezadovoljni radom nadležnih institucija u rješavanju njihovih problema.

Na skupu podrške radnicima, koji je održan juče ispred zgrade Vlade, učesnici protesta, pokušali su, rušeći sigurnosnu ogradu, da uvedu radnike kod predstavnika izvršne vlasti. U tome ih je spriječila policija.

Nakon toga, juče i kasno sinoć održana su dva sastanka dvojice ministara i predstavnika metalaca, na kojima nije postignut dogovor.

Inače, vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond stekao je pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.

Ranije, Vlada je odbijala da pomogne Metalcu saopštavajući da je riječ o privatnoj kompaniji prema kojoj Vlada Crne Gore nema nikakvih obaveza niti je može izdvajati u odnosu na bilo koju drugu privatnu kompaniju.

XS
SM
MD
LG