Linkovi

Intenzivna saradnja CG i Srbije u pravosuđu


Ministri pravde Srbije i Crne Gore, Nikola Selaković i Duško Marković, nakon potpisivanja ankesa Memoranduma o saradnji (gov.me)
Ministri pravde Srbije i Crne Gore, Nikola Selaković i Duško Marković, nakon potpisivanja ankesa Memoranduma o saradnji (gov.me)

Ministri pravde Srbije i Crne Gore, Duško Marković i Nikola Selaković, potpisali su danas aneks Memoranduma o saradnji, kojim ona treba da bude unapređena

Saradnja Srbije i Crne Gore je, prema njihovoj ocjeni, već na zavidnom nivou koji treba da bude primjer svim ostalim institucijama.

Dva ministarstva imaju sve intenzivniju i sadržajniju saradnju na brojim poljima, prije svega u oblasti vladavine prava, što je ključno za napredak obje zemlje, rekao je Marković i dodao da je aneksom verifikovana već kvalitetna saradnja tih resora.

“Aneksom će saradnja biti osnažena tako što će se ostvariti direktna komunikacija na različitim nivoima, prije svega u međunarodnoj pravosudoj saradnji u građanskim i krivičnim stvarima i po pitanjima reforme pravosuđa kao garanta vladavine prava, i unaprjeđenja politika izvršavanja kazni zatvora”, rekao je on.

Marković je naveo da je najvažnije što su aneksom definisani modaliteti razmjene iskustava i dobrih praksi kada je u pitanju ukupan pregovarački proces, u kojem su trenutno i Crna Gora i Srbija.

Saradnja dva resora rezultirala je dobrim akcijama na planu suzbijanja organizovanog kriminala u regionu, a zajedničkim radom službi, posebno ovih ministarstva, postignuti značajni rezultati, istakao je Marković.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković saglasan je da dva resora imaju saradnju na zavidnom nivou, koja može da posluži kao obrazac za bilateralnu a možda i multilateralnu saradnju ostalim susjedima i državama regiona, kao i drugim institucijama Srbije i Crne Gore.

“Ono što smo danas ozvaničili memorandumom, sebi smo nametnuli kao obavezu,a to je da se viđamo u određenim kvartalnim razmacima i razmjenjujemo iskustva i pomažemo se, ali to je nešto što već činimo”, rekao je on.

Selaković je zahvalio Crnoj Gori i njenim građanima na pomoći Srbiji tokom poplava.

“Upravo je to nešto što nam pokazuje da nekada i neke dnevne politike znaju da nam stvore privid da neki odnosi i nisu baš onakvi kakvi iskonski jesu, a to su odnosi najbližih. Uvjeren sam i poučen i tim primjerom, da našu sradnju u ovim resorima nastavljamo da unaprjeđujemo”, rekao je on.

Selaković je najavio da u oblasti izvršenja krivičnih sankcija Srbija može pomoći Crnoj Gori, i prenijeti dosta iskustava i propisa. On je danas razgovarao i sa predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore i vršiocem dužnosti državnog tužioca.

XS
SM
MD
LG