Linkovi

Regionalnom saradnjom do EU


Regionalnom saradnjom do EU
Regionalnom saradnjom do EU

Promovisanje saradnje i jačanje dobrosusjedskih odnosa osnov je za trajnu regionalnu stabilnost i bezbjednost i napredak u evropskim integracijama, ocijenjeno je na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP).

SEECP je regionalni okvir političke koordinacije saradnje 12 država - Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Turske. Skupom na Svetom Stefanu završava se jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore ovim regionalnim forumom, a na toj funkciji naslijediće je Srbija. Državnici regiona su ponovili zajedničko opredjeljenje za evropske integracije, kao jednog od preduslova prosperiteta i stabilnosti. Oni su pozdravili regionalni pristup u borbi protiv organizovanog kriminala.

’Regionalna saradnja, politika dobrosusjedstva i očuvanje stabilnosti najbolja su preporuka za napredak ka evropskim i evroatlantskim strukturama’’, kazao je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On je rekao da je Crna Gora u potpunosti posvećena tim vrijednostima. Vujanović je ocijenio da SEECP predstavlja važan prostor saradnje i snažan doprinos stabilnosti i razvoju regiona. On je ubijeđen da će Crna Gora naredne godine početi pristupne pregovore za članstvo u EU. Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da će predsjedavanje te zemlje biti u funkciji unapređenja regionalne saradnje, kao i širenja zajedničkih aktivnosti na planu borbe protiv organizovanog kriminala.

‘’Organizovani kriminal ne poznaje granice, zbog čega, ako želimo uspjeh, moramo imati efikasan regionalni odgovor’’, naveo je on.

Tadić je istakao da je Srbija posvećena evropskim vrijednostima, a to, kako je kazao, dokazuje i hapšenje Ratka Mladića. On se založio za unapređenje povjerenja u regionu i dodao da će Beograd tražiti model asimetričnog učešća predstavnika kosovskih Albanaca na regionalnim skupovima.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ukazao je da se regionalna saradnja u vrhu prioriteta te države. On je ocijenio da odnosi u jugoistočnoj Evropi, prije svega, zavise od država regiona. Poručio je da će Hrvatska, kao sljedeći član Evropske unije, ostati partner država regiona i promoter evropskih integracija.

‘’’Zalagaćemo se da dalje širenje EU. Takođe, nećemo otvorena bilateralna pitanja koristiti za uslovljavanje pojedinih država za napredak u evropskim integracijama’’, kazao je Josipović.

Za regionalnu saradnju založili su se i predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, albanski predsjednik Bamir Topi, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, bugarski premijer Bojko Borisov i ostali učesnici skupa.

XS
SM
MD
LG