Linkovi

Protesti u Podgorici


Učesnici protesta u Podgorici
Učesnici protesta u Podgorici

Protest organizovan zbog teške ekonomsko-socijalne situacije i poskupljenja struje završen je ispred zgrade Vlade uz poruku organizatora da će se vratiti ukoliko na sljedećem računu za električnu energiju bude uračunato poskupljenje.

Protest pod sloganom "Pobuni se, traži čist račun" završen je bez incidenata, a prema procjenama organizatora, ispred zgrade Vlade okupilo se oko deset hiljada ljudi. Procjena Uprave policije je da je bilo oko pet hiljada građana. Na protestu nije bilo nacionalnih ni vjerskih obilježja, a građani su nosili transparente i račune za struju. Protest je organizovala Unija slobodnih sindikata sa Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentskom unijom.

"Tu smo zbog sebe i zbog svoje djece, da im kažemo dosta je. Oni kradu apsolutno sve, a mi plaćamo njihove avione i kamione, stanove i ljubavnice, putovanja po inostranstvu, školovanje njihove djece, odijela, ručkove i satove. Dosta je", poručila je direktor MANS-a, Vanja Ćalović.

Ona traži da građani plaćaju čiste račune, bez ugradnje onih na vlasti. Ona je poručila premijeru Igoru Lukšiću da narod više neće da plaća tuđe dugove i poručila mu da pusti Pitera Manka i njegove jahte, Olega Deripasku i njegove milione, i "Đukanoviće i Baroviće, Brkoviće i Šariće i Mićunoviće".

"Lukšiću, ne sprdaj se sa narodom da ti se ne obije o glavu! Nemoj da nas tjeraš da dođemo ponovo jer će nas biti još više, mali će vam Spuž biti tada", rekla je Ćalović.

Učesnici protesta traže da Vlada ukine poskupljenje i da članovi Regulatorne agencije za energetiku podnesu ostavke, a, prema riječima Ćalović, nadaju se da ih je čula državni tužilac Ranka Čarapić. Prisutni su skandirali ‘Vidiš li nas Ranka’, a Ćalović je poručila ‘Ranka, uđi u Elektroprivredu, Željezaru, Crnogorski Telekom, Kombinat aluminijuma i u Vladu Crne Gore jer su tamo lopovi’. Ona je upozorila vlast da, ako ne posluša narod, oni će doći ponovo i biće ih još više, i tada će od onih na vlasti tražiti da izađu iz Vlade.

Ona je kazala da će sačekati naredni račun za struju, a ako ponovo bude ‘ugradnje’, najavila je ponovno okupljanje. Građani su nosili transparente sa natpisima ‘Lukšiću, navikavaj se, pobro, na proteste’, ‘Sizif je makar imao posao’, kao i jedan na kome je na računu za struju stajala slika biznismena Aca Đukanovića, a u koloni za uplatu pisalo 80 miliona EUR. Predsjednik Glavnog odbora USSCG, Janko Vučinić nazvao je Lukšića ‘premijerom pripravnikom’ i poručio mu da se navikava na okupljanja i proteste koja će biti sve češća i veća.

"Zna premijer pripravnik dobro da se mi nijesmo okupili ovdje samo zbog struje, ona je samo povod, a razlog je što su nas doveli do siromaštva, što su nam upropastili fabrike i ostavili nas da gladujemo. Razlog su ukradeni milioni i Avale i Zavale, i Ranke i Janke i Šarići i Kalići", poručio je Vučinić.

On je poručio Lukšiću da će pripravnički polagati kod naroda koji je pravedan i strog sudija.Dodao je da su se okupili zbog krize u domovima, novčanicima i frižiderima.

"Okupili smo se da kažemo Vladi da više ne želimo da budemo tranzicioni gubitnici, došlo je vrijeme da se i mi snađemo kao što su se i oni snašli preko naše grbače. Hoćemo da vidimo činjenice i činjenje", poručio je generalni sekretar USSCG, Srđa Keković.

On je dodao da se Vlada konačno mora opredijeliti hoće li biti Vlada građana ili tajkuna. Kako je kazao, da neće dozvoliti da se strani investitori više hvale da sjede sa premijerom i dogovaraju poreske zakone i radno zakonodavstvo kako njima odgovara.

"Oni treba da slušaju nas a ne mi njih. Ako nam ne bude bolje, njima će na sljedećem protestu biti mnogo gore" kazao je predsjednik Studentske unije, Demir Hodžić i pozvao okupljene da bace zgužvane račune na zgradu Vlade, a neki građani su bacali i jaja.

Zgradu Vlade obezbjeđivalo je nekoliko desetina policajaca, a protestu su prisustvovali i predstavnici opozicionih partija Srđan Milić, Ranko Kadić, Neven Gošović i Milan Knežević.

XS
SM
MD
LG