Linkovi

Đukanović: Nismo na ivici bankrotstva


Crnogorski premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore (Biro)
Crnogorski premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore (Biro)

Vlada nema nameru da podnosi ostavku, jer je kompetentno i odgovorno radila prethodnih 100 dana, saopštio u Skupštini Crne Gore premijer Milo Đukanović

Crna Gora nije na ivici bankrotstva zbog Kombinata aluminijuma, saopštio je premijer Milo Đukanović u Skupštini tokom Premijerskog sata za vrijeme koga su dominirale ekonomske teme.

Premijer je, na konstataciju poslanika Socijalističke narodne partije, Srđana Milića da izvršna vlast ne rješava problem energetsko-metalurškog reprolanca u Crnoj Gori, naveo da je Vlada predložila način za obnovu tog kompleksa, za koji je spremna da preuzme odgovornost.

"Smatram da bi državni organi trebalo zajedno da promišljaju odgovornost za vitalne ekonomske i državne interese Crne Gore. Vlada nema namjeru da podnosi ostavku, jer je kompetentno i odgovorno radila u prethodnih 100 dana."

Đukanović tvrdi da nije tačna konstatacija poslanika Demokratskog fronta, Andrije Mandića, da će KAP država preuzeti sa 300 miliona EUR duga.

"KAP će se preuzeti bez dugova. Jedini dug, prema scenariju Vlade, biće ovaj koji bi KAP platio dosadašnjem vlasniku da izađe. Sve ostalo bi bilo konvertovano u akcije, a država bi preuzela oko 60 odsto akcija", kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je nakon sastanka predstavnika Vlade i ruske En plus grupe 5. februara pripremljen predlog o preuzimanju vlasništva u KAP-u. Predlog je da država vrati vlasništvo u KAP-u, a da zauzvrat fabrika u petogodišnjem periodu izmiri dio duga VT banci od 40 miliona EUR.

"Nije riječ o poklonu. KAP je dužan 80 miliona VTB i Centralno-evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) i oni predlažu da im se umjesto 80 miliona otplati 40 miliona za četiri i po godine, a da oni zauzvrat prenesu akcije državi", objasnio je Đukanović.

Predlog, kako je dodao, podrazumijeva da Vlada preuzme obavezu koju je već garantovala od 103 miliona EUR, da izmiri dug za električnu energiju prema Elektroprivredi i da se realizuje socijalni program u KAP-u. On je objasnio da se 50 hiljada tona aluminijuma, koje se predlažu, može proizvoditi sa 500, a ne sa 1,2 hiljade radnika.

Mandić je poručio Đukanoviću da prihvati posljedice odluka i odgovorno se odnosi prema ovom pitanju, utvrđujući konkretnu odgovornost ko je kriv što se KAP 2005. godine privatizovao sa 220 miliona duga.

"Sada treba platiti 51 milion da bi se preuzelo 300 miliona duga i da KAP ponovo bude u državnom vlasništvu", kazao je Mandić.

On je naveo da je prve godine nakon preuzimanja KAP-a ruski investitor ostvario profit od 60 miliona EUR.

"Da su Mandićeve tvrdnje tačne, svako od nas bi se otimao da to preduzeće bude njegovo ili da barem u njemu radi", konstatovao je Đukanović istakavši da Vlada od sadašnjeg gubitaša želi da napravi profitabilno preduzeće.
XS
SM
MD
LG