Linkovi

"Premijerski sat" u Podgorici


Lukšić: Slijede nove zahtjevnije obaveze i predan rad, ali to ne smije nikog obeshrabriti.
Lukšić: Slijede nove zahtjevnije obaveze i predan rad, ali to ne smije nikog obeshrabriti.

Crnogorski premijer Igor Lukšić istakao je da Crnu Goru, na početku pregovora sa EU, očekuju nove, zahtjevnije obaveze.

Odgovarajući na pitanja predsjednika poslaničkih klubova, crnogorski premijer Igor Lukšić danas je u okviru Premijerskog sata govorio o brojnim aktuelnim temama, ali je potencirao da Crnu Goru, na početku pregovora sa EU, očekuju nove, zahtjevnije obaveze.

Gorana Danilovića iz NOVE interesovalo je da li će, gotovo izvjestan posao gradnje dugo očekivanog autoputa od Bara do granice sa Srbijom sa Kinezima, početi uoči predstojećih izbora. On je u ironičnom tonu predložio premijeru da zajedno prošetaju prvim kilometrima izgrađenog autoputa od Podgorice do Boljara.

Premijer Igor Lukšić Daniloviću je poručio da je priča o auto putu ipak ozbiljnija od Danilovićevog nastupa:

„Vlada će nakon dobijanja tehno-ekonomske studije razmotriti pitanje izgradnje autoputa Bar-Boljari, iako još nije donijela odluku o načinu njegovog finansiranja.”

Lukšić je danas govorio i o kraku gasovoda od istočne ka zapadnoj Evropi, kroz Crnu Goru i naglasio da su aktuelna tri projekta:

‘’Jedan je Trans-jadranski gasovod (TAP) odnosno Jadransko-jonski gasovod, drugi je gasni prsten, a treći Južni tok’’.

Premijer kaže da Vlada pažljivo prati sve događaje u vezi sa razvojem projekata gasifikacije i aktivno učestvuje u svim aktivnostima koje bi za rezultat imale izgradnju gasne infrastrukture i uključlivanje Crne Gore u neke od budućih regionalnih sistema za transport gasa.

Na pitanje poslanika svoje stranke-DPS-a šta da crnogorsko društvo očekuje od procesa evroatlanskih integracija, Lukšić je kazao da je jasno da slijede nove zahtjevnije obaveze i predan rad, ali da to ne smije nikog obeshrabriti:

‘’Jedna od naučenih lekcija koja nas je učinila prepoznatljivo uspješnim u ovom procesu, upravo je ta da koristi možemo očekivati samo onda kada uložimo adekvatne napore i ostvarimo mjerljive i vidljive rezultate. Ne zanemarujući ni zahtjeve Brisela, ni naše obaveze, ali prije svega radeći u interesu svih građana’’.

On je naveo da će pristup evropskim fondovima omogućavati dalji razvoj ekonomije, uravnoteženiji razvoj regiona, unaprjeđenje infrastrukture, podršku turizmu, modernizaciju poljoprivrede, očuvanje životne sredine i kvalitetenije obrazovanje.
Konačno, Lukšić je rekao da se politički sporazum o jeziku koji se tiče implementacije predmeta crnogorsko-srpski, hrvatski, bošnjački jezik u nastavno-obrazovnom procesu primjenjuje dosljedno u svim školama u Crnoj Gori,
XS
SM
MD
LG