Linkovi

Pohvale Crnoj Gori u Briselu


Crnogorski premijer Igor Lukšić i predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo na današnjoj konferenciji za novinare u Briselu, 3. mart 2011.
Crnogorski premijer Igor Lukšić i predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo na današnjoj konferenciji za novinare u Briselu, 3. mart 2011.

Predsednik Vlade Crne Gore, Igor Lukšić danas je posjetio ključne evropske i NATO adrese u Briselu i od svih dobio slične poruke - podršku za učinjeno i apele da se nastavi tim putem - od borbe protiv korupcije do učešća u regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Prvi čovjek vojne alijanse odao je priznanje vojski Crne Gore za učešće u misiji u Avganistanu, koje predvodi NATO. To je, kaže Rasmusen, jasan dokaz opredjeljenosti Podgorice evroatlantskoj bezbjednosti i globalnoj stabilnosti. Uz ovo, on je izrazio uvjerenje da će zemlja sa uspjehom proći kroz proces programa za punopravno članstvo, koji se smatra predvorjem vojnog saveza.

"Želio bih takodje da pošaljem jasnu poruku narodu Crne Gore - NATO je garant mira i stabilnosti na Balkanu. Vjekovima su narodi na Balkanu patili pod ratovima i konfliktima. Danas, oni žive u miru i sigurnosti dobrim dijelom zahvaljujući i stabilizirajućem efektu NATO prisustva. Uz ovo, moje lično uvjerenje je da je crnogorska budućnost unutar evroatlantskih sturktura: NATO i EU", poručio je Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

On je izrazio želju da u skoroj budućnosti vidi sve države Zapadnog Balkana u NATO-u i evropskom članstvu. Takve integracije će promovisati slobodu, mir i prosperitet u regionu, rekao je Rasmusen.

Kasnije tokom dana, predsjednik crnogorske Vlade posjetio je i predsjednika Evropskog savjeta, koji je nakon susreta odao Crnoj Gori priznanje za učinjeno na putu evropskih integracija.

"Evropski savjet je Crnoj Gori dao kandidatski status decembra prošle godine. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Crnom Gorom je stupio na snagu maja prošle godine, a već duže od godinu dana gradjani Crne Gore imaju mogućnost da putuju po zoni Šengena bez viza. Vaša želja je ostvarila ozbiljne rezultate i cijenim, gospodine premijeru, vaše opredjeljenje da nastavite sa reformama, koje su neophodne kako bi se stvorili uslovi za otvaranje pregovora o prijemu. Posebno skrećem pažnju na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, vladavinu zakona, slobodu medija, situaciju sa raseljenima, kao i izborni zakon. Riječ je o ozbiljnim izazovima, za koje nema prečica", rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Igor Lukšić je na rekao:

"Prezentirao sam predsjedniku Evropskog savjeta akcioni plan crnogorske vlade, prolazeći kroz njegove detalje, uz uvjeravanje da će naša vlada uložiti sve napore kako bi zaslužila priliku za početak pregovora naredne godine."

Slične su poruke upućene gostu iz Podgorice tokom susreta sa predsjednikom Evropske komisije, Žoze Manuelom Barozom, koji je ukazao kako kandidatski status Crne Gore predstavlja obavezu i priliku da se zemlja dokaže da je respektabilan partner za buduće konačne pregovore o prijemu u EU.

XS
SM
MD
LG