Linkovi

Produbljuje se sukob DPS i SDP


Crnogorski premijer i predsednik DPS-a Milo Đukanović
Crnogorski premijer i predsednik DPS-a Milo Đukanović

Različito glasanje koalicionih partnera u pitanjima koja su pod budnim okom Evrope, lider DPS-a, premijer Milo Djukanović ocijenio kao "sasvim originalan slučaj".

Nakon što je koalicioni partner Demokratske partije socijalista – Socijaldemokratska partija, zajedno sa opozicijom izglasala novi zakon o finansiranju političkih partija, a potom DPS odbio da glasa za izborno zakonodavstvo po volji opozicije i SDP-a, sukob u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori se produbio.

Različito glasanje koalicionih partnera u pitanjima koja su pod budnim okom Evrope, lider DPS-a, premijer Milo Djukanović ocijenio kao "sasvim originalan slučaj".
Reagujući na najnoviji razlaz DPS-a i SDP-a u Skupštini, prilikom glasanja o izbornim zakonima, Djukanović je kazao da je apsurdno da SDP učestvuje u crnogorskoj vlasti, a u parlamentu se ponaša kao opozicija.

"Želim samo da konstatujem stanje - da SDP participira u vladi, a u Skupštini glasa protiv vlade. To je sasvim originalan slučaj koji ne poznaje uporedna politička praksa u svetu", rekao je Djukanović.

Djukanović je kazao da je DPS "spremna da izađe iz takvog stanja", što korespondira sa njegovim pozivom srpskim strankama da uđu u njegovu Vladu, što je, uostalom, od njega zahtijevao i srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

Lider DPS-a objasnio je da se ta stranka uzdržala u glasanju u Skupštini o predlogu Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer ne prihvata rešenje da se vrši elektronska identifikacija birača, ali i zbog solidarnosti s partijama manjinskih naroda.

“Ne očekujete valjda da donosimo zakone gdje ćemo ignorisati ono što su interesi manjina u Crnoj Gori. Zbog toga nijesmo glasali za ovaj zakon i tu nema nikakve skrivene namjere. Mi želimo da unapređujemo izborno zakonodavstvo, ali ne želimo da se kroz tu inicijativu afirmiše jedna nova vrsta parlamentarnog, ili ako hoćete, političkog nasilja kroz konstituisanje novoformirane većine u parlamentu”, kaže Đukanović. .

Podsjetimo, poslanici Bošnjačke stranke i partija koje u crnogorskom parlamentu zastupaju etničke Albance napustili su juče glasanje o predlogu Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer taj akt ne predviđa povoljnosti za ulazak tih partija u Skupštinu.

Za taj zakon glasali su poslanici opozicije i Socijaldemokrarske partije. Zakon, međutim, nije usvojen, jer je neophodna dvotrećinska većina, a bez glasova DPS-a to nije bilo moguće.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocijenio je da će zbog neusvajanja Zakona o izboru odbornika i poslanika biti produbljeno nepovjerenje birača u izborni proces na lokalnim izborima koji će na proljeće biti održani u desetak crnogorskih opština i u Podgorici. Predlog Zakona o izboru odbornika i poslanika trebalo je da ojača povjerenje u izborni proces.
XS
SM
MD
LG