Linkovi

CG: Odbijeno izborno zakonodavstvo


Sednica Skupštine Crne Gore
Sednica Skupštine Crne Gore

Krovni akt izbornog zakonodavstva danas nije usvojen zbog protivljenja Demokratske partije socijalista ali i dijela manjinskih stranaka koje su napustile sjednicu prije glasanja.

Jedan od uslova za napredovanje Crne Gore u procesu pregovora sa EU- usvajanje novog izbornog zakonodavstva, danas je doživio krah u parlamentu. Iako je prethodno dobio načelnu podršku, Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika Skupština Crne Gore ipak nije usvojila

Odlukom da se ne usvoji novo izborno zakonodavstvo na čijem se usaglašavanju radilo deset mjeseci, pokušaj vraćanja povjerenja u izborni sistem verifikovan je kao - neuspješan.

Krovni akt izbornog zakonodavstva danas nije usvojen zbog protivljenja Demokratske partije socijalista ali i dijela manjinskih stranaka koje su napustile sjednicu prije glasanja. Poslanici Bošnjačke stranke i albanskih partija to su učinili nezadovoljni zbog neusvajanja njihovih amandmana, a nakon toga bilo je nemoguće formirati neophodnu podršku od dvije trećine od ukupnog broja poslanika, potrebnu za izglasavanje izbornog zakonodavstva.

Time je učinjena usluga vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista koja se protivila tekstu koji je podržavala cjelokupna opozicija, ali i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija.

Obrt je nastao kada, tokom rasprave o 59 amandmana nije prošao predlog Bošnjačke stranke po kom bi se, ukoliko na lokalnim izborima nijedna partija neke manjine ne predje cenzus, sabrali svi glasovi da bi se dobio jedan mandat za najjaču od njih.

Predstavnicima DPS-a to je poslužilo za stav da nije dobro usvajati zakon koji nema podršku manjinskih partija.

Današnje neusvajanje Predloga zakona o izboru poslanika iodbornika je završetak desetomjesečnog rada na vraćanju povjerenja u izborni proces u Crnoj Gori. Ono je narušeno aferom "Snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio zapisa sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe. Izražene su i ozbiljne sumnje i u regularnost biračkih spiskova, odnosno manipulacije duplim glasačima, kao i glasanje putem pisama.
XS
SM
MD
LG