Linkovi

Bez raskida koalicije DPS-SDP


Predsednički kandidat Filip Vujanović glasa na izborima u Crnoj Gori
Predsednički kandidat Filip Vujanović glasa na izborima u Crnoj Gori

Dok opozicione stranke pregledaju izborni materijal tražeći nepravilnosti i najavljuju proteste, strasti u vladajućoj crnogorskoj koaliciji lagano se smiruju.

Iako Socijal-demokratska partija nije podržala kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, do raskida koalicije ipak neće doći.

Najprije je još u predizbornoj kampanji DPS-ov kandidat Filip Vujanović tražio da se po okončanju izbora ozbiljno porazgovara sa liderom SDP-a Rankom Krivokapićem. U izbornoj noći, kada je najjača crnogorska stranka proglasila tijesnu izbornu pobjedu, premijer Đukanović nije štedio koalicionog partnera:

"Imali smo žestoku opstrukciju iz redova svog tradicionalnog koalicionog partnera koji je, ne samo pasivno ostao po strani u odnosu na naš napor da pobijedimo na ovim izborima, nego je aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata i protiv naše politike. Time se, voljno ili nevoljno, pridružio destruktivnim naporima protiv politike koju predvodi DPS".

Strasti je, nakon izbora, pokušao stišati predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić:

"Ostavio bih to iza nas. Tretirao bih to kao emotivnu izjavu. Došle su druge izjave poslije toga koje smatram pravim i želimo da se koncentrišemo na ono što je pred nama".

I zaista: da je u izbornoj noći koalicionog partnera kritikovao nošen emotivnim nabojem, ili pak zbog uviđanja da njegova stranka bez pomoći SDP-a ne može računati na stabilnu vlast, pokazao je Đukanović već u narednoj izjavi:

"To je sastavni dio života u jednoj zajednici. Imamo različite poglede u odnosu na kvalitet kandidata, ali to ne dovodi u pitanje ono što su programske bliskosti koje su nas približile i učinile koalicionim partnerima koji već 17 godina čine vlast u Crnoj Gori".

Krivokapić se sada diči podatkom da 30 hiljada glasova manjka koje obično dobija vladajuća koalicija zapravo pripada njegovoj partiji koju smatra najvećim pobjednikom izbora. Naravno, on ne dovodi u pitanje opstanak vladajuće koalicije:

"Mi se još iznenađujemo što kriza dolazi i što je sve jača. Suočavanje sa ekonomsko-socijalnom krizom ključni je prioritet Crne Gore koja svugdje, ako se produbi, vodi u političke krize. I to ne traži samo dogovor DPS-a i SDP-a. Uvjeren sam da to traži širi konsenzus u Crnoj Gori".

Za to vrijeme, izborni štab Miodraga Lekića predao je veliki broj prigovora opštinskim izbornim komisijama na rad biračkih odbora koji se odnose na bitne povrede biračkog prava, povrede izbornog postupka, utvrđivanja rezultata glasanja, netačnih podataka o broju izašlih glasača i broju upotrijebljenih listića, te glasanje putem pisma. Po zakonu, oni imaju pravo da izborni materijal nastave da pregledaju do sjutra, kada će i donijeti odluku o tome hoće li biti uličnih protesta zbog, kako tvrde, izborne krađe.
XS
SM
MD
LG