Linkovi

Đukanović: Optimizam uoči samita NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na pitanja poslanika (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na pitanja poslanika (gov.me)

Crnogorski premijer je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da će u susret samitu NATO-a u Velsu Crna Gora ispuniti neophodne uslove

Vlada Crne Gore ostaje posvećena reformama na putu ka NATO i optimistički gleda na septembarski Samit u Velsu, rekao je danas njen predsjednik Milo Đukanović u Skupštini tokom premijerskog sata.

Odgovarajući na pitanje šta Crna Gora treba i može da uradi u procesu pridruživanja NATO-u u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, premijer Đukanović je kazao da će Crna Gora u susret samitu NATO u septembru u Velsu biti spremna da pred Alijansu izađe sa onim nivom ispunjenosti ciljeva koji će značiti da je učinila sve da poziv ne izostane.

“To je neohodan ali ne i dovoljan uslov za poziv jer se on mora stituirati u šire društvene strateške prioritete kojim će Samit biti posvećen. Vlada ostaje u potpunosti posvećena reformama i optimistički gleda na septembarski Samit NATO-a", kazao je Đukanović.

On je rekao da je proces pristupanja NATO složen i zahtjevan u cilju dostizanja odgovarajućih standarda koje država treba da ispuni kako bi se kvalifikovala za Alijansu, ali da će poziv zavisti i od širih političkih prioriteta kojima će saveznici biti posvećeni u narednom periodu.

Premijer je kazao da Crna Gora posvećeno radi na ispunjavanju obaveza iz četiri oblasti, posebno vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da je fokusirana na prioritete iz akcionih planova iz poglavlja 23 i 24.

“Otvaranja pregovora u ovim poglavljima kao i svaki drugi napredak u tom smislu redstavlja važan korak, ne samo na polju evropskih nego i evroatlanskih integracija i bitnu stepenicu na putu Crne Gore ka NATO ”, rekao je Đukanović.

On je izričit da Crna Gora nije odustala od spoljo-političkih prioriteta koje je difinisala nakon obnavljanja nezavisnosti, a koji su vezani za privrženost ravnopravnoj saradnji sa svim državama, članstvo u NATO i EU, jačanje dobrosusjedske i regionalne saradnje, unapređenje bilateralnih odnosa sa svim državama svijeta.

“Vlada je maksimalno posvećena evropskim i evroatlanskim ciljevima i ostaju konstantna u njenom radu. U finalnoj smo integraciji ulaska u NATO. Ispunili smo najveći dio uslova u narednim mjesecima ćemo ispuniti ostale uslove. Da li će na kraju doći do poziva zavisiće od drugih procesa”, rekao je Đukanović.

Premijer Milo Đukanović kazao je da će se odazvati pozivu Vrhovnog državnog tužilaštva u sklopu obnovljene istrage o ubistvu glavnog urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića, koje se dogodilo prije tačno 10 godina.

Ovih dana sam dobio i poziv državnog tužioca i odgovorno ću mu se odazvati u prvom terminu koji mi dozvole obaveze obavljanja funkcije premijera”, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je njegovo građansko mišljenje da ”istraga povodom ovog ubistva nije tekla u pogrešnom pravcu”, kao i da mu je “žao što urađeno u pravcu rasvjetljavanja ovog slučaja nije zaokruženo”.
XS
SM
MD
LG