Linkovi

Đukanovićeva ponuda opoziciji


Mahouts bathe an elephant at a temple on the outskirts of Kochi, India.
Mahouts bathe an elephant at a temple on the outskirts of Kochi, India.

Premijer CG Milo Đukanović u naredna dva dana dostaviće pisanu ponudu liderima parlamentarnih stranaka u kojoj će se naći predlog da se opoziciji ustupe četiri ministarska mjesta i mjesto potpredsjednika Vlade.

Iako je sastanak premijera Đukanovića sa liderima parlamentarnih stranaka održan juče, danas su u javnost izašli neki detalji o kojima nije bilo riječi u izjavama učesnika.

Naime, premijer je najavio da će u naredna dva dana dostaviti liderima ostalih partija pisanu ponudu o ulasku opozicije u vladu. Đukanović juče, u parlamentarnom dijalogu, liderima stranaka nije dao pisanu ponudu, već je na sastanku samo iznio teze i najavio razradu njegove ponude.

Jedini pisani predlog na stolu je bio onaj koji su zajednički dostavili lideri SDP-a Ranko Krivokapić, pokreta URA Žarko Rakčević i Demosa Miodrag Lekić.

Prema tvrdnjama učesnika sastanka koje su objavili mediji, Đukanović je kazao da od lidera partija očekuje da se u petak izjasne o njegovom predlogu, navodeći da je spreman da opoziciji osim mjesta potpredsjednika Vlade ustupi i četiri ministarske fotelje.

Komentarišući iznesene ponude, lider SNP-a Srđan Milić tražio je da se predsjednicima partija dostave svi predlozi za izlaženje iz političke krize, uključujući i zahtjev DF-a o prelaznoj vlade sa kopremijerom i koministrima.

Budući da razgovori imaju političku i pravnu dimenziju, političko rješenje - ako do njega dođe – zahtijevalo bi da ga eksperti i predstavnici stranaka pravno uobliče.

Neke od stranaka koje su članice vladajuće koalicije, prigovorile su zbog mogućnosti da u vladu uđu stranke koje nijesu učestvovale na izborima 2012. ali im je objašnjeno da u aktuelnoj Vladi već sjede ministri iz partije koja nije učestvovala na izborima, aludirajući na članove novoformirane stranke Socijaldemokrate Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića.

Jučerašnji sastanak, prema tvrdnjama učesnika, bio je najkonstruktivniji do sada, tako da ima naznaka da bi u petak, kada će se sastanak ponovo održati, moglo doći do dogovora koji bi označio privremeni prekid političke krize u Crnoj Gori i najavio fer i poštene izbore, najverovatnije na jesen.

XS
SM
MD
LG