Linkovi

Parlamentarni forum o ulozi žena u privredi


Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić govori na Cetinjskom parlamentarnom forumu (skupština.me)
Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić govori na Cetinjskom parlamentarnom forumu (skupština.me)

Specijalni predstavnik OEBS-a za zapadni Balkan, Gerard Studman, kazao je da treba iskoristiti kreativnost žena i sve što mogu donijeti nekoj privredi.

Promovisanje ženskog preduzetništva ključno je za razvoj, jer u 21. vijeku ne postoji moderna privreda i država u kojoj žene nisu ozbiljno angažovane i u politici i u biznisu, poručeno je danas na otvaranju Cetinjskog parlamentarnog foruma.

Predsjednik crnogorskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Ranko Krivokapić, kazao je da parlamenti moraju obezbijediti da istinske reforme dobijaju prave političke iskaze utemeljene u principima razv demokratija.

“U Crnoj Gori znamo koliko su žene hrabre. Znamo da je hrabro držati kuću i biznis i primiti sve teškoće svijeta koji je dominantno kreiran za muškarce”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je posebna obaveza države da otvori više prostora za žene. Specijalni predstavnik OEBS-a za zapadni Balkan, Gerard Studman, kazao je da treba iskoristiti kreativnost žena i sve što mogu donijeti nekoj privredi.

“Moramo da shvatimo, a posebno muškarci u mačističkim društvima kojih još imamo u Evropi, da 'pucamo sebi u nogu' ukoliko ne iskoristimo kreativnost žena i sve ono što one mogu donijeti jednoj privredi”, poručio je Studman.

Generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović, podsjetio je na slabu kupovnu moć zemalja regiona, zbog čega, kako je naveo, preduzetnici, uključujući i žene moraju da razvijaju vještine koje će im omogućiti da rade preko nacionalnih granica, da razmišljaju globalno.

“Zbog toga treba podržati žene da razvijaju biznis”, rekao je Svilanović.

Ministar za EU u Vladi Turske, Mevlut Cavusoglu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopštio je da je promovisanje ženskog preduzetništva od ključnog značaja u Turskoj.

"Javne i finansijske institucije, mnoge nevladine organizacije, kao i ostali subjekti, svi su jako uključeni u promociju i uključivanje žena u biznis. Siguran sam da zemlje kandidati za ulazak u EU, među kojima je i Crna Gora, treba da koriste pretpristupna sredstva EU, koja pružaju podršku za uključivanje žena u biznis", kazao je Cavusoglu.

Na dvodnevnom Forumu učestvuju brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti država jugoistočne Evrope, kao i važnih međunarodnih organizacija. Cetinjski parlamentarni forum je autohtona regionalna inicijativa parlamentarne saradnje zemalja jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija i važan je vid podsticanja i promovisanja parlamentarnog dijaloga između zemalja regiona. Forum je osmislila i pokrenula Skupština Crne Gore u februaru 2004. godine.
XS
SM
MD
LG