Linkovi

Ruska kampanja protiv ulaska CG u NATO


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Beogradu posle susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Beogradu posle susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem

Generalni sekretar NATO-a je poručio da niko nema pravo da se miješa u odluku Crne Gora da postane članica, dok je ruska Duma usvojila Izjavu kojom se usprotivila ulasku CG u NATO

Jens Stoltenberg je posle susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da su težnje Crne Gore da postane članica NATO pitanje o kojem odlučuje samo ta zemlja i vojna alijansa.

Niko drugi nema pravo da se miješa u takvu odluku. Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i svaka suverena država ima pravo da odluči o svom putu, uključujući i kakve bezbjednosne aranžmane želi", naglasio je Stoltenberg.

Odluku o prijemu Crne Gore u članstvo NATO će, prema njegovim riječima, donijeti na sastanku ministara spoljnih poslova alijanse 1. i 2. decembra.

"Tada će se odlučiti o pozivu Crnoj Gori da se pridruži NATO, ali važno je da nijedna treća zemlja nema prava da interveniše i miješa se u taj proces. Ako bude bilo bilo kakvog miješanje, to može da dovede do ojačavanja spremnosti da se pozove Crna Gora da postane prunopravni član", ukazao je on. Osnovni princip NATO je, kako je podsjetio, da poštujemo odluke zemalja, te ako je neka država odlučila da ne želi da bude članica alijanse to se poštuje. S tim u vezi je rekao da je Srbija odlučila da ne teži članstvu u NATO, što poštuje ova organizacija.

Rusija ne želi Crnu Goru u Alijansi

Ruska državna Duma usvojila je danas Izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Izjavom koju je pripremio Komitet Državne Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a. Poslanici Dume pozivaju na uzdržavanje od širenja NATO-a.

"Poštujući suvereno pravo svake države da obezbijedi sigurnost svojih građana svim pravnim sredstvima, uključujući i sklapanje međunarodnih ugovora, kao i pristupanje međunarodnim organizacijama i savezima, Državna duma izražava čvrsto uvjerenje da je blokovski prilaz u obezbjeđenju bezbjednosti, uključivanje novih država, pogotovo protiv volje njihovih naroda, u vojne saveze, politički instrument iz vremena Hladnog rata", piše u nacrtu dokumenta.

Moskva “ozbiljno zabrinuta”

Mogućnost da Crna Gora 1.decembra dobije pozivnicu za NATO, zabrinula je i predstavnike ruske ambasade u Podgorici. Oni su saopštili da su “u Moskvi ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO”.

"Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može, ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti", rekao je na sinoćnjoj konferenciji za pojedine medije zamjenik ambasadora Rusije Crnoj Gori, Vladimir Gurko. Kako prenosi Portal Analitika, on je istakao da Rusija poziva da se još jednom odmjere sve prednosti i mane "ishtirenog pristupanja Crne Gore Alijansi".

Integracija u NATO nije protiv bilo koga

Oglasilo se potom crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija. Oni su saopštili da “integracija Crne Gore u NATO nije usmjerena protiv bilo koga, a poziv za članstvo bio bi rezultat dosljedne primjene spoljnopolitičkih prioriteta koji su utvrđeni nakon obnavljanja nezavisnosti i nijesu neočekivani”.

Iz MVPEI su, povodom stave ruske Ambasade rekli da se Crna Gora, od obnavljanja državne nezavisnosti, opredijelila da su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u njeni strateški spoljnopolitički prioriteti.

"Opredjeljenje za članstvom u NATO-u, utemeljeno na Ustavu, ima za cilj da doprinese jačanju stabilnosti i bezbjednosti, te daljem ekonomskom razvoju Crne Gore, ali i regiona. Upravo zato naše opredjeljenje uživa podršku svih naših susjeda i partnera u regionu", kaže se u saopštenju.

Stoga bi, poručeno je iz MVPEI, poziv za članstvo u NATO predstavljao rezultat dosljedne i konzistentne primjene strateških spoljnopolitičkih prioriteta koji su utvrđeni odmah nakon obnavljanja nezavisnosti „i za naše partnere nijesu ništa novo, niti neočekivano“.

"Naša integracija u NATO je u najboljem interesu građana i nije usmjerena protiv bilo koga, pa u duhu viševjekovne tradicije i prijateljstva, Crna Gora želi da razvija i unaprjeđuje bilateralne odnose sa Rusijom", saopšteno je iz MVPEI.

"Crna Gora napadnuta spolja i iznutra"

“Crna Gora ne može prihvatiti da joj bilo ko bude mentor i određuje šta treba da radi i kojim putem da ide, makar takvi pokušaji dolazili i od prijatelja”, poručio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović.

On je ocijenio da je izjava ruske Dume povodom legitimnog i suverenog prava Crne Gore da sama odlučuje o svojoj budućnosti nešto sasvim neuobičajeno u novijoj međunarodnoj praksi.

"Začuđuje sami taj akt, utoliko prije što su do juče sa zvaničnih mjesta iz Moskve stizale poruke da se Rusija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Uz sav respekt prema vjekovnoj tradiciji crnogorsko ruskih odnosa, ne možemo prihvatiti da bilo ko bude mentor Crnoj Gori, i da određuje šta treba da radi, i kojim putem da ide, makar takvi pokušaji dolazili i od prijatelja“, kazao je Simović.

Crnogorski pokret saopštio je da usvajanje izjave od strane ruske Dume o protivljenju ulaska Crne Gore u NATO spada u sam vrh autizma, političkog bezobrazluka i nedvosmislene agresije na nezavisnu zemlju.

Navode kako već duže vrijeme upozoravaju crnogorsku javnost da je Crna Gora napadnuta i iznutra i spolja.

Smatraju da Crna Gora mora hitno pokrenuti međunarodnu inicijativu u zaštiti svog integriteta, upoznati međunarodnu javnost da je napadnuta njena nezavisnost i pravo da samostalno odlučuje o sebi. Ocijenili su i kako im je jasno da "Rusija ne bi prezala ni od izazivanja krvoprolića u Crnoj Gori".

XS
SM
MD
LG