Linkovi

CG: Povratak porodica na Kosovo


Povratak raseljenih porodica na Kosovo (gov.me)
Povratak raseljenih porodica na Kosovo (gov.me)

Iz Crne Gore u selo Klinavac na Kosovu danas se vratilo 12 porodica, odnosno 57 osoba, koje će biti useljene u novosagrađene objekte u opštini Klina

Porodice su od 1999. godine boravile u kampu Konik 1 u Podgorici.

Dvanaest porodica koje su deceniju i po proveli u kampu Konik 1, najprije su se u nadavnoj posjeti Kosovu neposredno uvjerili o uslovima života i bezbjednosti na Kosovu, a potom dobrovoljno odlučili da se vrate.

Povratak porodica finansirala je Evropska unija posredstvom Delegacije u Crnoj Gori kroz projekat “Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih interno rasljenih lica koja žive u naselju Konik”.

Taj projekat je u partnerstvu sa NVO HELP sprovodio Danski savjet za izbjeglice u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i crnogorskim Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Dvanaest porodica koje se dobrovoljno vraćaju na Kosovo, biće useljene u novosagrađene objekte u opštini Klina.

Njih su jutros ispratili i ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i šefica kancelarije UNHCR-a Indumathi Mohandas.

"Zahvaljujući dogovoru s Vladom Kosova napravili smo značajan korak, a uz podršku UNHCR-a. Crna Gora već dugi niz godina pokazuje osjećaj za te ljude koji su, ne svojom krivicom, ostali bez svojih ognjišta", kazao je Bošković.

On je podsjetio da je riječ o romskoj populaciji koja je najranjivija kad je riječ o uključenosti u društvo. Najavio je da ovo samo početak, navodeći kako se nada da će do kraja ove godine, a naročito 2015. na Kosovu biti "otvorene kapije" za ljude koji su napustili svoje domove tokom rata.

Cilj projekta je doprinos ostvarivanju trajnih i održivih rješenja za RAE i druge interno raseljene i raseljene osobe koje borave u naselju Konik, u skladu sa Strategijom za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih osoba u Crnoj Gori.

U cilju stvaranja održivog povratka ovih osoba u zemlje porijekla, odnosno trajnog rješenja za raseljenike, UNHCR je uz podršku EU, obezbijedio fondove za stambeno zbrinjavanje, dok su zemlju na kojoj su izgrađene kuće dodijelile opštine na Kosovu .

Do kraja godine predviđena je izgradnja još deset kuća u Peći za povratnike iz Crne Gore, dok je za sljedeću godinu predviđen novac za izgradnju sedam kuća u Peći i osam u opštini Istok.

XS
SM
MD
LG