Linkovi

Uniprom preuzima KAP


Kombinat aluminijuma u Podgorici
Kombinat aluminijuma u Podgorici

Novi vlasnik KAP-a Veselin Pejović podsjetio je da Uniprom već četiri mjeseca radi na reorganizaciji fabrike, sa ciljem da KAP "dobije novi izgled i vrati stari sjaj".

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić i vlasnik nikšićke kompanije Uniprom Veselin Pejović potpisali su danas ugovor o prodaji imovine podgoričkog Kombinata aluminijuma u stečaju, koji omogućava Unipromu da od 1. jula zvanično preuzme fabriku.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio stečajni upravnik, kupoprodajna cijena od 28 miliona eura biće uplaćena u roku od 30 dana, nakon čega će imovina biti upisana na kupca bez tereta i ograničenja.

"Obavijestiću Odbor povjerilaca i stečajnog sudiju o potpisivanju kupoprodajnog ugovora. Nakon uplate cijene stečajni sudija će kontaktirati Upravu za nekretnine kako bi imovina bila upisana na novog vlasnika. Do kraja ovog mjeseca biće izvršene sve pripreme za preuzimanje fabrike", rekao je Perišić.

On je naveo da se prekoračenje rokova navedenih u oglasu za prodaju imovine desilo uz saglasnost obje strane, ističući da time nije prekršen zakon.

"Bilo je krupnih pitanja i problema koje je trebalo riješiti i nije bilo realno očekivati da će imovina KAP-a biti brzo prodata. Zakon o stečaju ne postavlja te rokove kao uslov. Sve radnje i postupci u okviru prodaje imovine KAP-a propisane su Zakonom o stečaju, koji se sprovodi na imperativan način", naglasio je Perišić.

Novi vlasnik KAP-a Veselin Pejović podsjetio je da Uniprom već četiri mjeseca radi na reorganizaciji fabrike, sa ciljem da KAP "dobije novi izgled i vrati stari sjaj".

"Od danas počinjemo sa novim programom za bolju perspektivu KAP-a. Smatramo da je KAP nosilac crnogorske privrede. Od 1. jula u KAP-u će biti zaposleno 300 radnika, dok Vlada i Ministarstvo ekonomije trenutno rade na socijalnom program za prekobrojne. S obzirom da sam kupio fabriku u stečaju, nijesam bio u obavezi da zadržim nijednog radnika, ali smo ipak odlučili da zadržimo 300 zaposlenih. Nakon realizacije socijalnog programa razgovaraću sa predstavnicima sindikata KAP-a-", najavio je Pejović.

Inače, danas je u KAP-u zaposleno 720 radnika. Pejović je dodao da pregovori oko nabavne cijene struje za potrebe KAP-a sa EPCG i energetskim kompanijama u zemljama okruženja i dalje traju.

"Siguran sam da ćemo uspjeti da se dogovorimo i da će pogon Elektrolize nastaviti da radi", uvjeren je Pejović.

Pejović je od Elektroprivrede ranije tražio da cijena struje bude 38 eura za megavat-čas i rekao da će u suprotnom ugasiti pogon Elektrolize. Iz italijanske firme A2A, koja je suvlasnik EPCG, nezvanično su tražili 45 eura po megavat-satu, zbog čega Pejović nije odbacio mogućnost da struju dobavlja od drugih snabdjevača.

Prvobitni biznis plan Uniproma predviđao je ulaganja od 76 miliona do 2018, od čega već ove 20 miliona u remont ćelija Elektrolize i šest miliona u Fabriku glinice koja ne radi od 2009. KAP, koji duguje oko 360 miliona, u stečaju je od jula 2013.
XS
SM
MD
LG