Linkovi

Italijanski nosač aviona u CG


Italijanski nosač aviona "Kavur"
Italijanski nosač aviona "Kavur"

U posjeti Bokokotorskom zalivu i gradu Tivtu, od juče se nalazi najveći nosač aviona Ratne Mornarice Italije

Brod “Kavur” dobra je prilika za unaprijeđenje saradnje crnogorske i italijanske mornarice, kako bi se na najbolji način odgovorilo budućim bezbjednosnim izazovima u Jadranskom moru, ocijenili su pripadnici crnogorske vojske

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, Darko Vuković kazao je da je saradnja mornarica posebno značajna u okviru ADRION inicijative kroz aktivno učešće u realizaciji seminara i vježbi po NATO standardima, čime obje države na najbolji način pokazuju posvećenost bezbjednosti regiona i dijeljenju raspoloživih resursa.

On je posebno naglasio podršku koju Italija u kontinuitetu pruža na putu učlanjenja Crne Gore u NATO i dostizanja potrebne interoperabilnosti, saopštila je VCG.

"Posjeta predstavlja dobru priliku za konkretno i kvalitetno unaprjeđenje saradnje dvije mornarice, kako bi se na najbolji način odgovorilo budućim bezbjednosnim izazovima u Jadranskom moru", saopštio je Vuković.

Iz Ministarstva su podsjetili da brod Ratne Mornarice Italije “Kavur” (CAVOUR) boravi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, a aktivnost se realizuje u sklopu Plana bilateralne saradnje tog resora i Ministarstva odbrane Italije.

Brod ,,Kavur" je najveći brod italijanske Ratne Mornarice, a njegova uloga je prvenstveno logistička i komandna. Brod ima i humanitarnu komponentu, a na njemu se nalazi brodska bolnica sa izuzetnim kapacitetima.

Riječ je o savremenom ratnom, multifunkcionalnom brodu koji se koristi kao nosač aviona i helikoptera, za transport amfibijskih sredstava, doturanje humanitarnih sredstava, a služi i kao logistički brod i brod bolnica. "Kavur"" je dugačak 244 m i širok 39 m, a stavljen je u funkciju 2008. godine.

Najavljeno je da će u toku posjete, posada broda izvesti niz zajedničkih aktivnosti sa pripadnicima Mornarice Vojske Crne Gore. Pozitivne efeekte očekuju i tivatski ugostitelji, budući da brod čini brojna posada od preko hiljadu ljudi.

Komandant Druge pomorske grupe brodova Ratne Mornarice Republike Italije kontraadmiral Andrea Gueglio i komandant broda „Cavour“ kapetan bojnog broda Luca Conti. U toku posjete, posada broda će izvesti niz zajedničkih aktivnosti sa pripadnicima Mornarice Vojske Crne Gore.

XS
SM
MD
LG