Linkovi

Italija za CG u NATO-u


Italijanska (levo) i crnogorska ministarka odbrane na sastanku u Podgorici, 24. septembar 2014.
Italijanska (levo) i crnogorska ministarka odbrane na sastanku u Podgorici, 24. septembar 2014.

Italijanska i crnogorska ministarke odbrane razgovarale u Crnoj Gori, između ostalog, o članstvu zemlje u NATO-u, zajedničkim vežbama, crnogorskom učešću u misijama u Avganistanu

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić razgovarala je danas sa italijanskom koleginicom Robertom Pinoti, koja je istakla da njena zemlja daju punu podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.

Pinoti je prvi ministar odbrane Italije koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a poručila je da će Italija i dalje snažno podržavati ambicije Crne Gore da bude dio NATO-a.

"Italija snažno podržava cilj koji je Crna Gora sebi postavila, a to je učlanjenje u NATO. Podršku dajemo ne samo zato što je to cilj Crne Gore, već jer je to važno za stabilnost cijelog regiona. Takođe smatramo da je to važno za stabilnost Italije, kao i za globalnu sigurnost. Cijenimo napore koje je Crna Gora učinila na dosadašnjem putu ka NATO-u“, kazala je Pinoti.

Crna Gora i Italija zajedno su u Avganistanu dijelili vojnu bazu prilikom učešća vojnih snaga dvije države u mirovnoj misiji. Pinoti je takođe pozdravila odluku Crne Gore da učestvuje u mirovnim misijama.

"Izražavamo podršku Crnoj Gori za dosadašnje učešće u mirovnim misijama. Želim da naglasim da je bila veoma značajna odluka Crne Gore da učestvuje u mirovnoj misiji u Avganistanu. Crna Gora je modernizovala svoje vojne snage, čini značajne reforme, i mi zaista ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi sa započetim reformama“, kazala je Pinoti.

Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić zadovoljna je zbog stavova italijanske ministarke.

"Zadovoljstvo je čuti riječi podrške koje stižu od italijanske ministarke odbrane, a to je članstvo Crne Gore u NATO, kao i reforma i implementacija sektora odbrane. Italija će nam u tom dijelu dati maksimalnu podršku", kazala je Pejanović-Đurišić.

Tokom sastanka razgovarano je o daljoj modernizaciji mornarice Crne Gore, kao i o školovanju kadeta Crne Gore koji su zainteresovani za profesionalnu vojnu karijeru. Dogovoreno je da će u narednom periodu biti stvoreni uslovi za zajedničke vježbe dvije mornarice na Jadranskom moru.

Italijanska ministarka Pinoti danas se u okviru zvanične posjete Crnoj Gori susrela i sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, kao i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Rankom Krivokapićem.

XS
SM
MD
LG