Linkovi

Radovi na autoputu 1. septembra


남아프리카공화국 요하네스버그의 헌법재판소 외곽 벽화 앞에 시민이 앉아있다.
남아프리카공화국 요하네스버그의 헌법재판소 외곽 벽화 앞에 시민이 앉아있다.

Glavni radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, trebalo bi da počnu 1. septembra

To je saopštio je direktor China Road and Bridge Corporation (CRBC) za Crnu Goru, kompanije zadužene za izgradnju prioritetne dionice autoputa.

On je novinarima koji su danas obišli dionicu, rekao da će do tada obezbijediti sve potrebne dozvole, uključujući i ekološke.

"Trenutno je na pripremnim radovima na autoputu angažovano 185 kineskih radnika i 200 crnogorskih. Kada projekat bude na vrhuncu ukupno će biti angažovano 3,7 hiljada radnika, od čega dvije hiljade Crnogoraca", kazao je Liang na kampu Jabuka, najvećem od pet izgrađenih.

Radove na prioritetnoj dionici Smokovac - Uvač - Mateševo zajedno sa novinarima obišao je i ministar pomorstva i saobraćaja, Ivan Brajović.

Obišli smo i druge kampove, ali ovaj na Jabuci je najveći. Ovdje se nalazi 60 kamiona, što pokazuje ozbiljnost firme koja vodi radove. Svi radovi teku po planu i zadovoljni smo saradnjom”, rekao je Brajović.

Gradnja prioritetne dionice autoputa zvanično je počela 11. maja ove godine i ona bi trebalo da bude završena do 11. maja 2019. Taj kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona EUR, od čega je kredit kineske Exim banke oko 687 miliona EUR. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona EUR po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

XS
SM
MD
LG