Linkovi

CG: Podići nivo zdravstvene zaštite


Bolnica u Bijelom Polju
Bolnica u Bijelom Polju

Reakcije na stanje u bjelopoljskoj bolnici i u zdravstvu Crne Gore se ne stišavaju nakon smrti jedne bebe, teškog stanja u kojoj se nalazi druga i lečenja još tri novorođenčeta

Zdravstveno stanje četvoro novorođenčadi iz Bijelog Polja, koja se zbog infekcije dobijene u bjelopoljskoj bolnici liječe u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece u Podgorici, i danas je nepromijenjeno. Jedna beba je i dalje životno ugrožena.

Smrt jedne bebe, teško stanje u kojoj se nalazi druga i liječenje još tri novorođenčeta koje je u toku, šokiralo je crnogorsku javnost, a reakcije na stanje u bjelopoljskoj bolnici i generalno, u zdravstvu Crne Gore se ne stišavaju.

Viša državna tužilaštva u Bijelom Polju i Podgorici počela su izviđaj u slučaju petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović pred kamerma TVCG podnio je ostavku na tu funkciju, jer je, kako je naveo, u slučaju infekcije beba zakazao sistem na čijem je čelu. Direktor bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić takođe je podnio ostavku iz, kako je saopštio, moralnih razloga.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je danas razumijevanje za patnju porodica čija djeca se nalaze na liječenju u Podgorici:

“Ono što je rekao ministar Radunović u svojoj ostavci realno je viđenje stanja u našem zdravstvu. Realna je njegova ocjena sistema zdravstva koji je u Bijelom Polju pokazao svoju tragičnu posljedicu. Obaveza je da se svi zajedno fokusiramo na podršku i pomoć onome što će podići nivo zdravstvene zaštite porodilja i djece i obezbijediti da imamo rezultat saglasan onome što se od zdravstva očekuje”-istakao je Vujanović.

Podsjetimo, u KCCG je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

XS
SM
MD
LG