Linkovi

Lukšić i zvanično mandatar


Igor Lukšić, mandatar nove crnogorske vlade
Igor Lukšić, mandatar nove crnogorske vlade

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predložio je i zvanično Skupštini dosadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra finansija Igora Lukšića za mandatara za sastav nove vlade.

Vujanović je izrazio uverenje da profesionalna biografija Lukšića, uspješnost koju je iskazao kao potpredsjednik Vlade i ministar finansija, i vizija budućeg rada Vlade, opravdavaju da ga predloži za mandatara.

Taj predlog, međutim, kako su najavili, neće podržati poslanici nijedne opozicione stranke.

Biografija Igora Lukšića

Lukšić je rođen 1976. godine u Baru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 1998, na kome je magistrirao 2002, a tri godine kasnije doktorirao na temu "Tranzicija - proces ostvarivanja ekonomskih i političkih sloboda".

Profesionalnu karijeru započeo je u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore.Četiri puta je biran za poslanika u republičkom parlamentu. Od januara 2003. bio je savjetnik predsjednika vlade Mila Đukanovića za odnose sa javnošću, a u martu iste godine u Savjetu ministara SCG izabran je za zamjenika ministra inostranih poslova iz Crne Gore. 2004. godine postaje ministar finansija u vladi Crne Gore.

Savjet ministara Srbije i Crne Gore imenovao je Lukšića 23. marta 2004. za guvernera državne zajednice u Svjetskoj banci i zamjenika guvernera SCG u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Poslije osamostaljenja Crne Gore u maju 2006. Lukšić je u novoj crnogorskoj vladi, izabranoj krajem te godine, ponovo postao ministar finansija, a u decembru 2008. izabran je i za potpredsjednika crnogorske vlade.

U junu 2009, poslije martovskih prevremenih parlamentarnih izbora, Lukšić je izabran za potpredsjednika vlade za poslove međunarodne ekonomske saradnje i za ministra finansija.

XS
SM
MD
LG