Linkovi

Ugovori CG i Nemačke razvojne banke


Predstavnici crnogorske vlade potpisuju ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom (gov.me)
Predstavnici crnogorske vlade potpisuju ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom (gov.me)

Ugovor o kreditu od 20 miliona eura, kao i Ugovor o donaciji od dva miliona eura potpisali su regionalni direktor Njemačke razvojne banke (KfW), Jorg Meilicke i ministar finansija Radoje Žugić

Predstavnici crnogorske Vlade i Njemačke razvojne banke potpisali su danas u Podgorici tri ugovora koja predviđaju realizaciju druge faze Programa energetske efikasnosti i otklanjanje “uskih grla” u saobraćaju

Ugovor o kreditu od 20 miliona EUR, kao i Ugovor o donaciji od dva miliona EUR potpisali su regionalni direktor Njemačke razvojne banke (KfW), Jorg Meilicke i ministar finansija Radoje Žugić. Žugić je ocijenio da su uslovi kredita sa KfW bankom izuzetno povoljni.

“Osim povoljnih uslova od dva procenta kamate, tri godine grejs perioda i 13 godina perioda povrata, imamo i donaciju od dva miliona EUR, tako se se ti uslovi dodatno poboljšavaju”, saopštio je Žugić.

Minstar ekonomije Vladimir Kavarić je sa predstavnikom KfW banke potpisao Posebni Ugovor o realizaciji druge faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama. Kavarić je kazao da se sve obaveze koje proizilaze iz Ugovora o kreditu servisiraju iz ušteda koje će se ostvariti realizacijom tih programa.

“Pored toga što ovo zaduženje služi energetskoj efikasnosti, ono je izuzetno efikasno i sa finansijskog aspekta. Ovo su primjeri projekata koje treba u što većoj mjeri podržavati”, rekao je Kavarić.

Meilicke je rekao da je da je danas potpisani ugovor dokaz da se Crna Gora, kao buduća članica EU, odlično razvija:

“Energetski efikasnom sanacijom javnih zgrada Vlada čini odličan korak i drago nam je što smo njeni partneri”, kazao je Meilicke.

Drugom fazom programa biće obuhvaćeno do 28 obrazovnih ustanova u nadležnosti Ministarstva prosvjete, pet objekata u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i šest administrativnih objekta u nadležnosti Uprave za imovinu. Program počinje sa realizacijom narednog mjeseca sa planiranim rokom završetka do decembra 2020. godine.

XS
SM
MD
LG