Linkovi

Projekat EUROL otvoren u Podgorici


Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković na konferenciji povodom obilježavanja početka projekta „Podrška Evropske unije vladavini prava - EUROL“. Foto: Biro za odnose s javnošću
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković na konferenciji povodom obilježavanja početka projekta „Podrška Evropske unije vladavini prava - EUROL“. Foto: Biro za odnose s javnošću

Cilj programa EUROL je podrška vladavini prava u Crnoj Gori u skladu sa standardima i najboljom praksom Evropske Unije

Projekat Podrška Evropske unije vladavini prava - EUROL, u vrijednosti od tri miliona EURA, otvoren je danas u Podgorici, a trajaće tri godine. Cilj je podrška vladavini prava u Crnoj Gori u skladu sa standardima i najboljom praksom Unije, prevashodno pružanje podrške u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i unaprjeđenje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković rekao je da je u prethodnom kvartalu bilo dobrih vijesti iz Crne Gore u oblasti vladavine prava.

"Hapšenje Darka Šarića, rasvjetljavanje i hapšenje osumnjičenih za bombaški napad na redakciju novine i fizički napad na novinarku, novi predmeti korupcije u lokalnoj samoupravi i bankarskom sektoru, izbor nosilaca najviših pravosudnih funkcija u skladu sa novim ustavnim rješenjima, stupanje na dužnost prvih javnih izvršitelja, ali i donošenje Strategije reforme pravosuđa 2014-2018”, naveo je Marković.

On smatra da to dovoljno ilustruje sposobnost crnogorskih institucija da na početku pregovora proizvedu obećavajući bilans ostvarenih rezultata.

Marković smatra da je u tom procesu, projekat dobrodošao, budući da je u potpunosti kompatibilan sa crnogorskim strateškim dokumentima i ciljevima. Ključne institucije države sljedeće tri godine koristiti tri miliona EUR u okviru borbe za nezavisnost, efikasnost i odgovornost pravosuđa, kao i za jačanje administrativnih, tehničkih i operativnih kapaciteta agencija za sprovođenje zakona.

“U krajnjem, efikasan, nezavisan i pouzdan pravosudni sistem doprinijeće izgradnji povjerenja u institucije i stvaranju ambijenta pravne sigurnosti svih građana i ostalih subjekata u crnogorskom društvu, kroz blagovremene, utemeljene i pravosnažne sudske odluke, koje će postati standard”, naveo je Marković.

Šef Delegcije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič podjsetio je da su poglavlja 23 i 24 otvorena na početku pregovaračkog procesa, a da će biti među posljednjima koja će biti zatvorena, da bi se osiguralo da su reforme ukorijenjene i da su duboko ugrađene u sistem.

“Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju najozbiljinu prijetnju koja podriva moderne demokratije i prepoznati su kao ozbiljan problem kojim Crna Gora mora da se pozabavi, ne samo tokom pregovora već i nakon što postane punopravna članica EU. Borba protiv ova dva problema zahtijeva kontinuirane napore svih institucija”, naveo je on.


“U ovom trenutku, od suštinskog je značaja da Crna Gora razvije solidnu i kredibilnu evidenciju praćenja istraga, optužnica i presuda u predmetima za korupciju i organizovani kriminal”, istakao je Drobnič.

To sve, naveo je, zahtijeva efektivnu vladavinu prava.

Britanski ambasador Ijan Viting smatra da je projekat veoma značajan za Crnu Goru, ali i za Evropsku uniju i njene države članice. “Na osnovu rezultata koji Crna Gora ostvari na ovom polju procjenjivaće se njen napredak na putu ka Uniji”, rekao je on.

Viting je poručio da će put Crne Gore biti dug i naporan, ali da je “sve to dio duge borbe civilizacije da zamijeni vladavinu sile vladavinom prava”.
XS
SM
MD
LG