Linkovi

CG odmakla u pregovorima sa EU


Sjednica Savjeta za vladavinu prava (gov.me)
Sjednica Savjeta za vladavinu prava (gov.me)

Stanje u ključnim oblastima u pregovorima sa EU mora da bude poboljšano kako bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora, rečeno je na sjednici Savjeta za vladavinu prava.

Crna Gora je odmakla u pregovorima sa Evropskom unijom, kazao je potpredsjednik Vlade Duško Marković i poručio sa je sada potrebno da svaka instutucija bude odgovornija i ažurnije ispunjava mjerila iz poglavlja 23 i 24.

Stanje u ključnim oblastima u pregovorima sa EU mora da bude poboljšano kako bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora, odnosno da bi dobila završna mjerila u ključna dva poglavlja, rečeno je na sjednici Savjeta za vladavinu prava. Marković je kazao da je ova godina ključna za pregovarački proces u poglavljima 23 i 24.

„U tom smislu, najvažnija obaveza koja nas očekuje u narednom periodu je intenzivan rad na ispunjavanju privremenih mjerila zadatih u ovim poglavljima“, naveo je on.

Marković je naglasio da je dosta toga urađeno na planu zakonodavnih aktivnosti i prilikom uspostavljanja novih instutucija u oblasti vladavine prava.

„Potrebni su dodatni napori kako bi se unaprijedilo stanje u toj oblasti i da bi se stekli preduslovi za ulazak u novu fazu pregovaranja, a to je dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24“, rekao je Marković.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović rekao je da je nedavno usvojeno 11 važnih zakona iz oblasti vladavine prava.

„Crna Gora je za nešto više od dvije godine sprovela značajni reformski proces gdje je skoro u potpunosti unaprijedila zakonodavstvo u dijelu vladavine prava“, kazao je Pejović.

S obzirom na to da je evropska integracija strateški državni prioritet, Marković je pozvao sve institucije da što prije izvrše preostale obaveze iz evropske agende kad je u pitanju oblast vladavine prava.

„Sada smo u poodmakloj, zahtjevnoj fazi pregovaranja i potrebno je da svaka institucija bude na visini zadatka i preuzme veći dio odgovornosti nego ranije“, poručio je on.

U izvještaju o Akcionim planovima, koji je objavljen u julu, navodi se da je realizovano 77 odsto mjerila iz Poglavlja 23, a 88 odsto iz 24. Pejović je najavio novi presjek u decembru i saopštio da je ostvareno mnogo rezultata.

Za to vrijeme, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, nakon jučerašnje posjete visoke delegacije NATO-a Crnoj Gori, rekao je da ga ne bi iznenadilo da u nekom narednom periodu počne da raste ili da se primijeti značajan rast podrške članstvu u NATO, a da značajan broj ljudi počne da se hladi kada je u pitanju podrška EU integracijama, što, rekao je, ne bi bilo dobro.

XS
SM
MD
LG