Linkovi

CG: Obeležen Dan Evrope


Obeležavanje Dana Evrope u Podgorici (gov.me)
Obeležavanje Dana Evrope u Podgorici (gov.me)

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da priredbe povodom 9.maja, Dana Evrope, sve više postaju priredbe Crne Gore

U Crnoj Gori je nizom akcija obilježen 9.maj - Dana Evrope. Poručeno je da će država posvećenim reformama težiti što skorijem pridruženju EU i da će od toga benefite imati posebno mlade generacije.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da priredbe povodom 9.maja, Dana Evrope, sve više postaju priredbe Crne Gore. On je, obraćajući se djeci, kazao da proces priključivanja ide veoma brzo.

“Vi koji ste sada u osnovnoj školi, kada stupite u profesionalni život, to će biti već u vrijeme kada će Crna Gora biti punopravna članica EU. Treba se zato dobro pripremiti i razmišljati o tome”, kazao je on.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Predrag Stamatović, rekao je da se Vlada potrudila da cijelu sedmicu posveti podsjećanjima na značaj procesa evropskih integracija.

“U tom poslu uloga mladih je bitna, možda i najbitnija, jer ćete upravo vi baštiniti vrijedosti koje usvajamo na putu ka EU”, kazao je on.

Stamatović je naveo da EU države okuplja oko istog cilja - izgradnje društva, utemeljenog na principima slobode i demokratije, čije vrijednosti garantuju dugoročni mir, stabilnost i prosperitet.

“Jedna od najvažnijih politika EU je politika prema mladima. EU vam nudi iste šanse za obrazovanje koje imaju i mladi u državama članicama. Priliku da sticanje znanja bude u fokusu vaših aktivnosti, kroz programe stipendiranja, na preko četiri hiljade visokoobrazovnih ustanova”, naveo je on.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović kazao je da je danas jubiularna 10.proslava Dana Evrope, u organizaciji te NVO. Nakon pozdravnih govora zvaničnika, za podgoričke osnovce organizovano je takmičenje u crtanju “Moja poruka Evropskoj uniji”, a za najbolje su predviđene nagrade. Planom aktivnosti proslave Dana Evrope u Crnoj Gori, predviđene su zabavne i igre bez granica, kao i posjeta EU info cetnru .
XS
SM
MD
LG