Linkovi

Barozo: Crna Gora blizu početka pregovora


Barozo: Crna Gora blizu početka pregovora
Barozo: Crna Gora blizu početka pregovora

Premijer Crne Gore Igor Lukšić danas je započeo višednevnu posjetu Briselu a prvi od sastanaka u Evropskoj komisiji je ukazao na potrebu snažnih napora crnogorske strane da skori izvještaj Komisije o ostvarenim rezultatima ispuni što boljim ocjenama, posebno kada je riječ o vladavini prava, jer će to biti i prvi i najzahtjevniji dio pregovora sa Evropskom unijom, čiji početak je najavljen za sredinu ove godine.

Poglavlja 23 i 24 završnih pregovora o prijemu, ona koja se odnose na vladavinuu prava, će biti prva otvorena a posljednja zatvorena tokom pregovaračkog procesa – razlog je jednostavan- na njih su najviše osjetljive evropske članice i zato, očekivano, predsjednik Evropske komisije nakon sastanka sa crnogorskim premijerom ukazuje:

Nedavna odluka Evropskog vijeća da se otvore pregovori sa Crnom Gorom je znak da smo prepoznali napore kakve je ta zemlja učinila. Ovoga proljeća će EK prezentovati izvještaj o implementaciji u Crnoj Gori, posebno sa fokusom na vladavinu prava i temeljna ljudska prava. Ohrabrujem premijera Lukšića da nastavi postizati konkretne rezultate na ovim kljucnim poljima, te da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na ovim poljima još ima posla. Crna Gora je, u principu, blizu početka pregovora - sada je potrebno da istrči finalnu trku prema tom veoma ambicioznom cilju. Uvjeren sam da će, sa opredjeljenošću i radom Crna Gora u tome uspjeti”, poručio je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Današnji susret je bio prilika da objasnim predsjedniku Barozu da evropske integracije ostaju visok prioritet naše vlade i usmjeravamo naše napore u raznim pravcima. Jedan od njih je gradnja pregovaračke strukture, koja će odgovoriti potrebama budućih pregovora o prijemu, koji će se odvijati po novom modelu EK, baziranom na poglavljima 23 i 24 o vladavini prava”, kaže premijer Crne Gore Igor Lukšić.

Crnogorski premijer je uvjerio domaćine da njegova zemlja aktivno radi na posebnio istaknutim fokusima evropske strane, shvatajući njihovu važnost i potrebu u procesu približavanja kandidata evropskom prostoru. Utisak nakon razgovora je, jasno, pozitivan i Crna Gora se, uz naglasak na iznimno važnim poglavljima, smatra dobrim primjerom prolaska kroz, prećutno se priznaje, sve zahtjevnije provjere tokom odobravanja statusa punopravne članice EU. Premijer Lukšić sutra nastavlja sastanke sa najvišim adresama zvaničnog Brisela.

XS
SM
MD
LG